Jahjaga: Beograd nije učinio mnogo u implementaciji dogovora

Vesti 28. dec. 201409:12 > 09:13
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Visar Kryeziu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da dijalog Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, treba nastaviti, kako bi došlo do dalje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali i u celom regionu.

„Nismo imali drugu alternativu osim procesa dijaloga, koji ne samo da je imao za cilj normalizaciju odnosa već i olakšanje života građana na celoj teritoriji Kosova. Uspeh ovog procesa ne treba meriti brojem postignutih sporazuma već implementacijom onog što je dogovoreno“, rekla je Jahjaga u inervjuu za RTK2.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 9. januar u Briselu, gde će se visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastati sa premijerom Srbije Aleksandarom Vučić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a sa Kosova premijerom Isom Mustafom i ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem.

Jahjaga je ocenila da Beograd nije učinio mnogo na implementaciji postignutih dogovora i poručila da građani dve zemlje, sa ove i one strane granice, treba da budu most saradnje, a ne sredstvo za politička potkusurivanja.

„Beograd treba da bude mnogo savesniji u sprovođenju svih sporazuma i obaveza, treba da prestane da podržava ilegalne i paralelne strukture na severu Kosova“, izjavila je Jahjaga i dodala su građani ne severu taoci takvih struktura, što ih sprečava da integrišu u institucionalni i društveni život.

Kosovska predsednica je izrazila nezadovoljstvo rezultatima u povratku raseljenih, kako onih unutar tako i van Kosova, navodeći da se povratak ne odvija se željenom brzinom.

Govoreći o Specijalnom sudu za suđenje u predmetima ratnih zločina, za koje se sumnjiče pripadnici bivše OVK, Jahjaga je poručila da je Kosovo spremno da ispuni sve obaveze, kako prema građanima tako i prema međunarodnoj zajednici.