Crveni alarm: Snežna mećava stigla u Srbiju

Vesti 28. dec. 201408:54 > 09:04
Podeli:
Izvor: Reuters

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno vreme, padaće sneg, i očekuje se stvaranje 10 do 30 santimetara snežnog pokrivača, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ).

Duvaće umeren, a u košavskom području i jak jugoistočni i istočni vetar, a tokom noći severozapadni. Jutarnja temperatura biće od minus osam do minus jedan, a najviša dnevna od nule do tri stepena.

U Beogradu će takođe biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Više padavina očekuje se večeras i tokom noći. Duvaće umeren, povremeno jak jugoistočni vetar, a tokom noći severozapadni. Temperatura će biti od minus dva do nula stepeni.

U noći između nedelje i ponedeljka u Srbiji se očekuje obilan sneg, formiranje i u nižim predelima snežnog pokrivača od 10 do 30 santimetara, na planinama povećanje debljine snega, a usled jakog vetra i stvaranje nanosa.

Crveni alarm za područje cele Srbije

Izvor : RHMZ

RHMZ upalio je crveni alarm za područje cele Srbije. To znači da je vreme vrlo opasno i da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Od ponedeljka do subote biće veoma hladno, sa umerenim i jakim mrazevima a dnevna temperatura neće prelaziti nulu.

Do srede će u celoj zemlji preovladavati oblačno i hladno vreme, mestimično sa snegom, u nižim predelima manje, a na planinama će sneg i dalje padati.

Tokom novogodišnje noći biće suvo i hladno.

Ovako izgledaju satelitski snici snežne oluja koja je zahvatila celu Evropu a od jutros stigla na Balkan:

Izvor : 24sat.com

Putari spremni za sneg

Putari su angažovani na čišćenju putne mreže u Srbiji i spremni su za predstojeće ledene dane, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Juče smo na sednici vlade razgovarali o tome, svi su pripravni i u stanju u kom treba da budu, kao i MUP“, kazala je Mihajlović.

Ona je za TV Pink rekla da, kada je reč o nadležnosti Ministarstva saobraćaja, ima dovoljno soli, rizle, radnika, kamiona i mašina u putnim bazama.

„Noćas se čistio sneg i čistiće se i dalje. Ako bude kritično neki putevi će morati da budu zatvoreni, a sve kako bi se sačuvali ljudski životi“, istakla je Mihajlović.

Ona je apelovala na sve vozače u Srbiji da tokom novogodišnjih praznika vode računa i ne voze u alkoholisanom stanju.     

Putevi Srbije: Posebna pažnja u saobraćaju tokom ledenih dana

Preduzeće „Putevi Srbije“ apelovalo je na sve učesnike u saobraćaju da posebnu pažnju obrate prilikom vožnje na području cele Srbije i grada Beograda do 3. januara.

Oni apeluju i na vozače i da zbog vlažnih kolovoza i očekivanih niskih temperatura u večernjim i jutarnjim satima, ali i moguće pojave poledice na kolovozu i vetra olujne jačine, koriste zimske pneumatike, budu posebno oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju.