Nevladine organizacije: Ozbiljno ugrožen izborni proces

Izbori 12. mar 201712:28 > 12:34
Shutterstock/ilustracija

Više od 20 organizacija civilnog društva ocenilo je da je u Srbiji ozbiljno ugrožen demokratski izborni proces i da je neophodno što aktivnije delovanje domaćih i međunarodnih organizacija kako bi se zaštitili slobodni i demokratski izbori.

U zajedničkom saopštenju 24 nevladine organizacije apelovale su na građane i druge organizacije civilnog društva da se uključe u kontrolu celokupnog izbornog procesa i sprečavanje nepravilnosti i ukazivanje na njih, a na međunarodne organizacije da mnogo aktivnije budu uključene u monitoring izbornog procesa u Srbiji.

NVO su apelovale i na same izborne štabove i političke stranke da se problemu regularnosti izbora u potpunosti posvete i da ustanove efikasne mehanizme za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, veliku bojazan predstavlja činjenica da bi, prema rečima pravnih eksperata, izborno pravo građana moglo da bude ugroženo i od Republičke izborne komisije.

„RIK je, naime, uspostavio novi, veoma sporni mehanizam načina utvrđivanja izbornih rezultata proširujući svoja ovlašćenja, među kojima je i prepravljanje javnih isprava, što predstavlja ozbiljno krivično delo“, piše u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da vladajuća koalicija u RIK-u ima većinu, protivno zakonu koji predviđa da nijedna stranka niti koalicija ne sme da ima natpolovičnu većinu u sastavu organa za sprovođenje izbora.

Nevladine organizacije pozvale su Ustavni sud da blagovremeno reaguje na pokušaje državnih organa da donošenjem podzakonskih akata o izbornom procesu a koji su u suprotnosti sa izbornim zakonima – narušavaju zakonitost i regularnost izbora.

Iskustvo na nekoliko prethodnih izbora, kada je dolazilo do sistematskog kršenja izbornih pravila, uključujući i zastrašivanja i ucenjivanja, pa čak i fizičko nasilje – ukazuje da bi i na samim biračkim mestima moglo doći do ozbiljnih nepravilnosti koje mogu ugroziti regularnost izbora“, navele su NVO.

One su dodale da postoje i brojne birokratske prepreke za glasanje građana koji žive u inostranstvu, kao i neadekvatni mehanizmi za zaštitu regularnosti tog glasanja.

U saopštenju se ukazuje i da su slobodni i fer izbori od 2012. do danas sve više ugroženi i zbog katastrofalne medijske scene u Srbiji i da sva istraživanja pokazuju da ogromna većina medija apsolutno favorizuje kandidata vladajuće koalicije, a sa druge strane vodi kontinuiranu kampanju protiv njegovih suparnika, kao i da neki mediji ne krše samo etički kodeks novinarstva nego i zakone.

Potpisnici apela su Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Yucom, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, NUNS, NDNV, Inicijativa mladih za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za regionalizam, Forum ZfD, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji.

Apel su potpisali i Novosadski humanitarni centar, Sandžački odbor za ljudska prava, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije Nova Naša reč, Centar građanskih vrednosti – Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju, Akademska inicijativa Forum 10, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Kulturanova i SOS Ženski centar Novi Sad.