Azem Vlasi: Kosovo je puno oružja, imam i ja pušku

Vesti 10. mar 201722:31 > 22:33
N1

Kosovski advokat i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vlasi i kosovski novinar Živojin Rakočević izneli su potpuno različite stavove o tome da li je Kosovu potrebna vojska, a tokom njihovog razgovora u emisiji RTK2 atmosfera je bila toliko napeta da je Vlasi u dva navrata ustajao sa stolice u nameri da napusti studio.

Rakočević je, naime, izneo stav da Kosovu nije potrebna nikakva vojska, jer se kako je kazao u rukama građana Kosova, prema podacima Ujedinjenih nacija, nalazi oko pola miliona dugih cevi.

Navodeći niz drugih razloga zašto Kosovo ne treba da dobije vojsku, Rakočević je rekao: „“NATO ne sme da dozvoli osamostaljenje vojne formacije na teritoriji sa koje je za Islamsku državu regrutovan ogroman broj džihadista““.

Vlasi, pak, smatra da NATO ne treba da Kosovu pravi vojsku, već da Priština kao, kako je rekao, nezavisna država to treba sama da uradi. On je mišljenja da u ovom trenutku, od svih zemalja regiona, vojska jedino nije potrebna Srbiji.

Komentarišući činjenicu da je veliki broj komada ilegalnog oružja u rukama građana Kosova rekao da im je ono potrebno da se brane, ako budu napadnuti i da je to jedina sigurnosna snaga za stanovništvo.

On je Kosovo uporedio sa Amerikom, gde je, kako je rekao, „sličan slučaj“, jer ljudi legalno nose oružje.

Upitan da li on poseduje oružje, Vlasije rekao da ima automatsku pušku i da za nju ima dozvolu.