Zadovoljstvo u Srbiji i RS posle odluke suda u Hagu

Vesti 09. mar 201719:13 > 19:19
N1

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije. U Bosni i Hercegovini - burne reakcije, dok iz Srbije stiže poruka da bi svako drugo rešenje nepotrebno podiglo tenzije između dve zemlje.

Odluku Međunarodnog Suda u pravde u Hagu da zahtev za reviziju bude odbačen, srpska strana je jednoglasno pozdravila. U Srbiji se prvi oglasio predsednik Tomislav Nikolić.

„Svako drugo rešenje bi ozbiljno ugrozilo funkcionisanje BiH kao države i dodatno doprinelo nepotrebnom podizanju tenzija u odnosima sa Srbijom, što nikome nije potrebno ni sad niti bilo kad”, poručio je Nikolić.

Znatno više reagovalo se u BiH. Presedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sazvao je pres-konferenciju u Banjaluci u kojoj je odluku nazvao i svojim ličnim političkim uspehom i istakao da se mora dati odgovor na paralelne strukture u BiH.

“Ovo nije nikakav kratkotrajni izlet, ovo je suštinsko pitanje funkcionisanja dejtonske Bosne i Hercegovine i samo takva Bosna i Hercegovina ima šansu da kako tako funkcioniše”, ocenio je Ivanić.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da “uzurpacijom institucija, pokušajem prrivatizacije institucija i iznošenjem odlučivanja van institucija, ta kriza nije još uvek završena”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka suda očekivana, ali da je time rešen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem – zloupotreba ovlašćenja u BiH.

“Pa, to je bilo očekivano i svi smo znali da će se tako nešto desiti, ali nismo ipak očekivali ovako brzo, očigledno je ovaj sud svestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru”, smatra Dodik.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je bio pravni zastupnik nekadašnje SR Jugoslavije pred sudom pravde u Hagu, kaže da do sada nije bilo pravnog povoda da Srbija reaguje, a neće ga ni biti pošto je zahtev odbačen.

“Ako bi se kojim čudom rodila saglasnost BIH za reviziju, za nju više nema vremena pošto je rok bio 26. februar”, podseća Varadi.

Podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. odlučio da Srbija nije kriva za učešće, saučesništvo ili pomaganje u genocidu u BiH. Međutim, sud je ostavio rok od deceniju da Bosna i Hercegovina podnese zahtev za reviziju.