Kosovo traži prekid dijaloga sa Beogradom zbog Haradinaja

Vesti 09. mar 201713:19 > 13:22
N1

Poslanici u kosovskom parlamentu su usvojili rezoluciju kojom traže bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva.

Za tekst rezolucije glasalo je 78 poslanika, dok je jedan poslanik bio protiv.

Rezolucija predviđa suspenziju dijaloga Beograda i Prištine do oslobađanja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Od Vlade Kosova se zahteva da EU izvrši pritisak na Srbiju i da poništi sve optužnice.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Palj Ljekaj je predlažući rezoluciju istakao da je postignuta saglasnost svih poslaničkih grupa o tekstu rezolucije.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je rekao da je predlog rezolucije usvojen usaglašavanjem, ali da je stav „Samoopredeljenja“ bio da se dijalog između Kosova i Srbije zamrzne do povlačenja svih poternica Srbije za građane Kosova.

Haradinaj je pritvoren u Francuskoj 4. januara po poternici Interpola a na zahtev srpskog Tužilaštva koje ga tereti za ratne zločine na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Pravosuđe Srbije taži od Francuske njegovo izručenje, o čemu će Sud u Kolmaru odluku doneti 6. aprila.

Skupština odbila da raspravlja o Zakonu o specijalnom sudu

Skupština Kosova nije prihvatila zahtev poslanika Demokratske partije Kosova (DPK), Naita Hasanija da se danas raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o specijalnom sudu i uputila ga na razmatranje po redovnoj skupštinskoj proceduri.

Hasani je zatražio izmene Zakona kako bi u nadsležnost suda bili uključeni i zločini koje su izvršili pripadnici vojnih i policijskih formacija Srbije tokom rata na Kosovu.