Osumnjičeni za terorizam tvrdi da je hteo da proda eksploziv

Vesti 27. dec. 201416:21 > 16:23
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Visar Kryeziu

Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi izjavio je danas da je Slobodan Gavrić koji je pritvoren zbog posedovanja velike količine eksploziva, rekao da je eksploziv želeo da proda, a ne da ga upotrebi za teroristički napad.

Pojedini prištinski mediji navode da je Gavrić kome je danas određen pritvor, nameravao da eksploziv proda u Albaniji osobama koje ga koriste za miniranje.

U zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova da se Gavriću odredi pritvor, navodi se da je policija Kosova imala tačne podatke o količini eksploziva koju je uhapšeni imao u svom automobilu.

„Slobodan Gavrić, državljanin Srbije, otac dvoje dece, radnik Ministarstva poljoprivrede, po profesiji veterinar, sumnjiči se da je izvršio krivično delo priprema terorističkih akata ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, kao i za uvoz, izvoz, transport, posredovanje ili neovlašćenu prodaju eksplozivnih sredstava“, piše u zahtevu za određivanja pritvora.

U zahtevu u koji je imao uvida portal Kallxo.com se kaže da je 25. decembra policija Kosova dobila informacije da će Gavrić doći na Kosovo vozilom „reno klio“ beogradskih registarskih oznaka, i da će u vozilu biti deset kilograma eksploziva.

Informacije su ukazivale da će se Gavrić uputiti u prištinski Hotel „Grand“, ali nije bilo nagoveštaja o „mogućoj meti eventualnog napada“.

Pošto su policajci zaustavili Gavrića, a policijski pas nije našao eksploziv, upotrebljen je elektronski skener Ambasade SAD u Prištini.

Eksploziv je tako nađen i zaključeno je da je to jak vojni plastični eksploziv „RDX“, ukupne težine 12,2 kilograma.