Tači najavljuje, NATO negoduje, Vučić traži pomoć

Vesti 08. mar 201718:30 > 19:20
Scren shot

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je u današnjem telefonskom razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da se severnoatlantska alijansa protivi formiranju vojske Kosova, preneo je RTS. Ranije je Tači rekao da ne odustaje od te ideje.

Stoltenberg je preneo Vučiću i da je NATO zvanično upozorio prištinske zvaničnike da se ta organizacija protivi formiranju vojske Kosova, što je poslednjih dana najavljivao kosovski predsednik Hašim Tači.

Više od godinu dana predsednik Kosova Hašim Tači najavljuje formiranje vojske. Juče je prešao sa reči na dela i parlamentu predložio zakon po kojem bi Bezbednosne snage Kosova dobile novi mandat i praktično postale vojska, ali pod istim imenom. Takav potez naišao je oštre reakcije SAD i NATO, ali i pored toga Tači tvrdi da ne odustaje.

Jedna rečenica koju je Hašim Tači dodao u Predlog zakona o Bezbednosnima snagama Kosova izazvala je lavinu komentara. Ali baš ta rečenica – da je nova misija bezbednosnih snaga odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta – toj formaciji daje karakter oružanih snaga. Srpski premijer kaže da je upozorio Tačija da to donosi nestabilnost, ali da nije naišao na razumevanje.

„Očekujem pomoć i podršku EU, SAD i Ruske federacije, prosto to bi bilo kršenje Rezolucije 1244. Ne zaboravite da po Briselskom sporazumu imamo i garancije NATO-a da bilo kakve oružane snage Kosova ne smeju da kroče na sever pokrajine bez odluke i lokalnog stanovništva i NATO-a, pa ćemo da vidimo“, kaže Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije.

Vrlo brzo se i videlo. Samo što je Skupština Kosova Tačijev predlog prosledila Vladi na dalju proceduru, reagovao je generalni sekretar NATO-a, koji je razgovarao sa kosovskim predsednikom i premijerom.

„Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom. Ako mandat BSK evulira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta“, kaže Jans Stoltenberg.

I ambasada SAD u Prištini upozorila je da će preispitati bilateralnu saranju ukoliko njihov mandat snaga bude promenjen protivno kosovskom Ustavu. Međutim, Tači kaže da se ne obazire na poruke iz Vašingtona i Brisela.

„Predlog zakona u potpunosti je u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo zajedno sa međunarodnom zajednicom. Nije u pitanju jednostrano delovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto se neće desiti“, kaže Tači.

Premijer Srbije izjavio je da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kada je reč o formiranju vojske Kosova.

Srbi sa Kosova veruju, ipak, da će Tači odustati od svoje ideje, jer ona, kažu, i nije ništa drugo do deo predizborne igre.

„Postoje i mnogo važnija pitanja od nečega što se zove formiranje Vojske Kosova. Važnija pitanja za nas kao političke predstavnike Srba su pitanje povratka i mi insistiramo da se novac koji bi se uložio u formiranje vojske i koji je prilično veliki, uloži u proces povratka“, kaže Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Srpska lista čeka i da Priština formira Zajednicu srpskih opština. Od toga će kažu zavisiti i odmrzavanje statusa Srba u kosovskim insitucijama.

Mihajlović: Tačijevo skretanje pažnje

Novinar Milivoje Mihajlović podseća za N1 da prema svim dokumentima jedina vojska koja na Kosovu može da postoji jeste KFOR. Zato mu Tačijev predlog liči na skretanje pažnje sa važnih tema, koje se tiču albanskih lidera.

„Taj Tačijev pokušaj dovodi situaciju do ivice izbijanja nekakvih incidenata, što bi u principu odgovaralo jednom delu poltičke elite, kojem pripada i Hašim Tači, a to je da se stvore neki novi incidenti, pre svega na severu Kosova i da se odloži početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, na čijim optuženičkim klupama treba da se nađe dobar deo kosovske političke elite“, navodi Mihajlović.