Zabrinutost za prava žena širom planete u fokusu 8. marta

Vesti 08. mar 201707:56 > 08:03
Tanjug/AP, Aaron Favila

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a u Srbiji će tim povodom biti održano više manifestacija i skupova.

Panel diskusija „Žene i rad: dvostruko zaposlene“ biće održana danas u EU info centru, a cilj skupa je da se osvetli taj tradicionalni model i čuju uspešne muške i ženske priče o podeli posla iz svakodnevnog života, najavili su organizatori – Delegacija EU u Srbiji, tim UN u Srbiji i EU info centar u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost vlade Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prikupljenim kroz istraživanje o korišćenju vremena u Srbiji, kada bi se rad u domaćinstvu plaćao po minimalnoj ceni sata, za rad koji su žene obavljale u domaćinstvu u 2015. godini trebalo je da se izdvoji 138 evra mesečno, odnosno 1.650 evra godišnje.

Žene su na neplaćenom poslu provodile u proseku 4,6 sati, a muškarci duplo manje – 2,1 sat.

Istraživanje je pokazalo i da kreatori i sprovodioci javnih politika ne prepoznaju dovoljno posao koji žene obavljaju u kući, što ima uticaja na sve sfere života žena. Proslave 40. Međunarodnog dana žena – 8. marta, širom sveta obeležiće pozivi na akciju, pošto se borba za jednakost suočava sa novim pretnjama.

Više miliona žena protestovalo je proteklih meseci na ulicama svetskih metropola zbog ubistva žena u Latinskoj Americi, evropskih pokreta koji se protive abortusu i mačistički nastrojenih muškarca na vlasti.

U Poljskoj vladajuća konzervativna partija pokušava da ograniči pravo na abortus, koje je već među najrestriktivnijim u Evropi, što je jedan od znakova jačanja pokreta koji se protive abortusu širom kontinenta.

Zabrinutost za prava žena zbog seksističkih stavova muškaraca dovela je do ženskih marševa posle inauguracije američkog predsednika Donalda Trampa krajem januara. Dva miliona žena protestovalo je na ulicama širom sveta, a ponajviše u Vašingtonu, gde su organizatori demonstracija poručili da „to nije kraj“.

Učesnici protesta izrazili su neslaganje s Trampovom politikom i njegovim ponekad seksističkim i vulgarnim komentarima o ženama tokom kampanje. Tramp je dva dana posle marševa, okružen muškim savetnicima, potpisao dekret o zabrani finansiranja međunarodnih humanitarnih organizacija koje podržavaju abortus.

AFP navodi da se žene u svetu i dalje suočavaju sa borbom za jednaka primanja, pošto imaju manju platu od muškaraca u proseku za 23 odsto.

Procenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Statistika je takođe zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Prema podacima UN, oko 35 odsto žena širom sveta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Oko 200 miliona žena i devojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 miliona udato je pre svoje 18. godine.

Frans pres navodi da aktivistkinje ženama koje se bore za svoja poručuju: „Osećamo bes, ali znamo da nismo bespomoćne“.

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.