Oko hiljadu građana Bujanovca dočekalo albanskog predsednika

Vesti 07. mar 201712:47 > 17:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/STR/bk

Predsednik Albanije Bujar Nišani stigao je u Bujanovac danas nešto posle 12 časova čime je započeo jednodnevnu posetu opštinama Bujanovac i Preševo gde živi većinski albansko stanovništvo.

Nišanija su ispred zgrade opštine dočekali predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju koji je i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Ispred zgrade opštine Nišaniju je upriličen i svečani doček a članovi KUD iz Bujanovca nosili su albansku narodnu nošnju.

Prema procenama, ispred zgrade opštine je više od 1.000 građana koji su Nišanija pozdravili mahanjem albanskim zastavicama.

Odnosi Srbije i Albanije sve bolji

Nišani je sa tamošnjim albanskim političkim liderima razgovarao o obrazovanju, kulturi, civilnim vrednostima i privrednom razvoju opština Bujanovac i Preševo.

On je kazao da je to u interesu svih tamošnjih zajednica i da ne smatra da u takvim razgovorima ima ičega provokativnog.

Nišani je ocenio da su odnosi Albanije i Srbije sve bolji, navodeći da su tome doprinele posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani i premijera Albanije Edija Rame Beogradu.

„Albanski državni organi ne učestvuju u bilo kakvim obavezama ili odlukama druge države. Albansko stanovništvo ima svoje izabrane političke predstavnike u Bujanovcu i Preševu, i oni o svemu mogu samostalno da odlučuju, a Albanija će nastaviti da gradi dobre odnose sa Srbijom“, rekao je Nišani.

EU put za rešavanje svih problema

On je naveo da je veoma važno to što se i Albanija i Srbija nalaze u procesu evropskih integracija, kao i da je to najbolji put za rešavanje svih problema.

„Za nas su veoma važna sva zalaganja lokalnih samouprava u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da očuvaju svoj nacionalni identitet, a interes je Albanije da uspostavlja dalju saradnju sa Srbijom. Albanija je čvrsto zainteresovana da pomogne u ostvarivanju svih prava Albanaca koji žive u Preševu Bujanovcu i Medveđi, a to se pre svega odnosi na pravo na obrazovanje, upotrebu nacionalnih simbola i privredni razvoj“, rekao je Nišani.

On je naveo da je najvažnije da se svi dogovori o uspostavljanju saradnje koji su već postignuti između vlada odnosno premijera Srbije i Albanije, sprovedu, odnosno da se pretvore u akcioni plan. i da je bitno da se nastavi i unapređuje suživot svih zajednica.

„Svi mi zajedno delimo isto podneblje za dobrobit svih naših naroda poželjno je da uperimo pogled u budućnost i da razvijamo teleranciju“, reko je Nišani.

Albanija neće uticati na predsedničke izbore u Srbiji

On je naveo da neće uticati na albanske političke lidere da podrže ili ne podrže nekog od predsedničkih kandidata na izborima u Srbiji, i rekao da je to stvar njihove odluke.

Bujar Nišani danas je u poseti Bujanovcu i Preševu došao na poziv lokalne samouprave Bujanovca, a na prelazu Končulj, dolazio preko Kosova, dočekao ga je i šef Koodinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković.

Nišani u Bujanovcu nastavlja posetu obilaskom Osnovne škole „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu posle čega prema protokolu treba da poseti Preševo, gde je za njega u Domu kulture pripremljen kulturno-umetnički program.

Posetu Nišanija prati reporterka N1 Gordana Bjeletić:

Kamber: Pravo je matične zemlje da brine o svojim građanima

Predsednik Opštine Bujanovac, Šaip Kamberi izjavio je da poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija tom gradu pokazuje dobrosusedske odnose Albanije i Srbije koje su obe na putu ka Evropskoj uniji.

Kamberi je na konferenciji za novinare u Bujanovcu rekao da je s predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem koji je na poziv lokalne samouprave danas posetio Bujanovac, razgovarao i o mogućnostima da opštine na jugu Srbije, u kojima živi albansko stanovništvo, bliže sarađuju sa institucijama u Tirani.

„Pravo je matične zemlje da brine o svojim građanima koji žive na teritoriji druge zemlje. Pozvali smo institucije Albanije da direktno investiraju u preševsku dolinu“, rekao je Kamberi i naveo da je lokalna samouprava u Bujanovcu konkurisala kod Ministarstva obrazovanja Albanije za dva projekta o obnove osnovne škole u selu Samoljica.

Odgovarajući na pitanje novinara, Kamberi je rekao da Republika Albanija neće uticati na to da li će albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca podržati nekog od predsedničkih kandidata na izborima za predsednika Srbije.

„Pitanje je da li su kandidati za predsednika Srbije zainteresovani da razgovaraju s predstavnicima neke manjine i da li priželjkuju njihov glas. Do sada nas nijedan od kandidata nije kontaktirao“, rekao je Kamberi.