Suđenje Perišiću nastavljeno "iza zatvorenih vrata"

Vesti 06. mar 201711:58 > 11:59
N1info

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću, optuženom za odavanje poverljivih informacija, nastavljeno je danas bez prisustva javnosti u Višem sudu u Beogradu, a sledeće ročište zakazano je za 20. april.

Perišićev pravni zastupnik advokat Novak Lukić rekao je da će i naredno ročište, 20. aprila, biti održano bez prisustva javnosti.

U tom slučaju, uz Perišića su optuženi i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a suđenje se, po odluci suda održava „iza zatvorenih vrata“.

Sudsko veće je na početku procesa 2. novembra prošle godine usvojilo zahtev tužilaštva da se zbog čuvanja tajnosti podataka proces odvija bez javnosti, dok je odbrana više puta tražila da se otvori za javnost. Sud je ostavio mogućnost da proces, u nekom delu, bude otvoren.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru. Postupak protiv njega je te godine vodilo bivše Vojno tužilaštvo, a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od promena sudskog sistema Srbije.

Bivši načelnik Generalštaba VJ, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu, gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.