Počelo potpisivanje peticije za podršku RTK

Vesti 06. mar 201711:53 > 11:54
N1

Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac počeli su danas prikupljanje potpisa podrške za opstanak te regionalne medijske kuće, za koju je u januaru poništena privatizacija. Peticiju za opstanak RTV Kragujevac za sat vremena potpisalo je više od 1.000 građana.

Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ Goran Antonijević rekao je ranije da zaposleni peticijom traže od Grada Kragujevca i ministarstava privrede i kulture i informisanja da hitno obezbede rešenje za RTK koje će omogućiti opstanak te medijske kuće, kao i slobodno, pravovremeno i istinito informisanje građana Kragujevca i Šumadije.

Građani mogu da potpisiju peticiju do 12. marta od 10 do 16 časova, na tri punkta: kod Balkana, u Pešačkoj zoni u centru grada, u naselju Aerodrom kod pijace, kao i u prostorijama Televizije Kragujevac u Tržno-poslovnom centru Radnički.

Ministarstvo privrede je u januaru raskinulo privatizaciju RTK, povuklo garancije od 150.000 evra od bivšeg vlasnika Radoice Milosavljevića, a kapital preduzeća je prešao u potpuno vlasništvo države.

Toj medijskoj kući su zbog dugovanja oduzete i dozvole za emitovanje programa.

Javni poziv za novu privatizaciju Radio-televizije Kragujevac d.o.o objavljen je 24. februara 2017. godine, a 27. mart 2017. je rok za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije RTK.

U Radio-televiziji Kragujevac rečeno je da je u nadležnim ministarstvima odbijen predlog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da Grad privremeno preuzme upravljanje i deo vlasništva nad RTK u cilju sanacije stanja i bolje pripreme ove medijske kuće za novu privatizaciju do kraja 2017. godine.

U sindikatu navode da zaposleni očekuju ponudu socijalnog programa, traže isplatu zarada i svih drugih dugovanja od juna 2016. godine kao i rešenje za opstanak Radio- televizije Kragujevac. U RTK je 60 zaposlenih koji nisu primili devet plata, neplaćeni su im doprinosi i neoverene zdravstvene knjižice.