Mrđen: Skupština odavno cirkus, pokazatelj stanja u društvu

Izbori 04. mar 201709:44 > 10:07
Podeli:
Izvor: N1

Skupština Srbije je već odavno cirkus i pokazatelj opšteg stanja u društvu, kaže novinar Ivan Mrđen povodom incidenta kada su tokom govora Visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Skupštini poslanici SRS skandirali.

„Činjenica da je Skupština suspendovana, pa ipak sazvana u čast Mogerini…praktično je omogućeno SRS da počnu svoju predsedničku kampanju.  To govori da se Skupština upotrebljava u meri u kojoj nekom treba“, kaže Mrđen.

Dodaje da je najveća poruka „onih koji nisu došli“, pošto su smatrali da je skupština odavno pretvorena u cirkus.

 Elenor Ruzvelt je rekla da se veliki umovi bave idejama, osrednji događajima, a mali umovi se bave – ljudima kaže Mrđen. 

„Bojim se da smo mi dovedeni u jednu maloumnu situaciju, da stalno pričamo o ljudima. Eventualno dobacimo do događaja, a o idejama na pričamo uopšte“, kaže Mrđen.

Dodaje da je to odsustvo ideja primetno i kod predsedničkih kandidata.

„Imate stravično odsustvo novih ideja, a posebno u odnosu na region, odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom“, kaže Mrđen.

Novoobjavljene kandidature najmanje idu u prilog onima koji su se kandidovali, kaže Mrđen.

„U ovom trenutku mislim da je najveći gubitnik „Dosta je bilo“, koji je na prošlim izborima izgledao kao osveženje. A sada smo došli do toga da ipak imaju jednog samozaljubljenog lidera koji ništa nije drugačiji, ni bolji, ni gori od ostalih lidera stranaka tog demokratskog bloka“, kaže Mrđen.

RIK je doneo novo uputstvo o izbornoj proceduri, a novine imaju za cilj smanjenje mogućnosti manipulacije. Uz nekoliko odluka i Rokovnik za obavljanje izbornih radnji, Republička izborna komisija je donela i Uputstvo za sprovođenje izbora za predsednika Srbije, koje podrobnije propisuje uslove i načine na koje će se odvijati izborna procedura, u odnosu na uputstvo koje je važilo prošle godine.

„Meni se čini da je to malo pravilo „kako će koza da čuva kupus“. Vlada stalno propisuje i određuje da će da radi ono što inače treba da radi. Sada imamo priču za notare. Jeste zakon stari, i činjenica je da se u razvijenim zemljama ceo posao obavlja kod notara. Ali niko ne govori da kada je donesen zakon o notarima, 500 ljudi su obučavani za notare. I kada je došlo do promene vlasti, svega 5-6 posto njih je zaposleno kao notari, a svi ostali su veštački zaposleni“, kaže Mrđen.

Nije da nema notara, nego nisu raspoređeni, dodaje Mrđen.