Ideje o jednom kandidatu još više razjedinile opoziciju

Vesti 25. feb 201718:28 > 19:23
N1

Dok građani Srbije čekaju odluku o datumu predsedničkih izbora, još nije poznato u koliko će kolona i kog kandidata podržati stranke tzv. proevropske opozicije. U LSV-u se nadaju da će poziv na razgovor koji su uputili Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću rezultirati dogovorom o zajedničkom kandidatu. Čini se, međutim, da je predlog već u startu propao.

Najefikasniji način da se građanska i proevropska opozicija suprotstavi kandidatu vlasti Aleksandru Vučiću na predstojećim izborima, jeste ujedinjenje oko jednog kandidata, navode u Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Zato su i pozvali na razgovor Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, objašnjava funkcioner LSV-a Bojan Kostreš

„Ja sam po prirodi uvek optimista i očekujem da će do dogovora ipak doći, jer iskreno verujem da će i jedan i drugi kandidat .. .nešto.. Sve opcije i sve mogućnosti i u prvi plan staviti interese građana Srbije, a to je pobeda građanske opozicije na ovim predsedničkim izborima”, navodi Kostreš.

U pres timu Vuka Jeremića odgovaraju da je svaki razgovor o tome kako da se promeni sistem koji ne radi u interesu naroda „dobra ideja“.

“U ovom trenutku svi oni koji nisu u funkciji učvršćivanja strahovlade Aleksandra Vučića treba da rade u pravcu obezbeđivanja što veće izlaznosti na izbore i da traže načine da koordiniraju sve aktivnosti koje treba da spreče izbornu krađu koju režim ponovo sprema”, poručuju iz Jeremićevog tima.

Sa druge strane Saša Janković poručuje da ga čudi Čankov poziv, jer su njih dvojica o temama koje se navode u pozivu, a to su između ostalog stav o autonomiji Vojvodine, briselskom dijalogu, Evropskoj Uniji i NATO, već razgovarali.

“Sa zadovoljstvom ću ponoviti svoje stavove ili odgovarati na pitanja o svim temama koje je pomenuo gospodin Čanak, i svim drugim, ali pred građanima Srbije, a ne pred bilo kojom partijom. Predsednik Srbije odgovara građanima koji ga biraju, a ne strankama, bez obzira na to da li ga podržavaju ili ne”, naveo je Janković.

A ako ne bude dogovora između Jeremića i Jankovića, u predsedničku trku, kako najavljuju u pokretu Dosta je bilo, uključiće se i njihov kandidat. Socijaldemokratska stranka zbog toga optužuje Sašu Radulovića da predstavlja daleko veću prepreku za pobedu opozicije od samog Vučića.

“U okolnostima dva kandidata opozicije, Radulović predlaže trećeg i poziva zapravo na dodatno rasipanje glasova opozicije, samo kako bi dobio malo medijskog prostora i upisao u svoju siromašnu političku biografiju da je njegov pokret imao i predsedničkog kandidata”, saošteno je iz SDS-a-

Iako kaže da je nezahvalno davati prognoze, novinar Vremena Momir Turudić smatra da je dogovor malo verovatan.

“Čini mi se da je mnogo veća verovatnoća da će se pojaviti više opozicionih kandidata nego što će ih biti manje”, očekuje Turudić.

A Levica Srbije Borka Stefanovića donela je odluku da se ne stavlja na stranu ni Jankovića ni Jeremića, već svojim glasačima poručuije da neće pogrešiti ako glasaju za bilo koga od njih dvojice, jer predstavljaju daleko bolje rešenje za Srbiju od kandidata vlasti.