Radnici propalih niških društvenih firmi nastavili protest

Vesti 24. feb 201716:29 > 16:35
Podeli:
Izvor: N1

Radnicima propalih niških društvenih firmi koji su se u naknadnom roku prijavili Centru za socijalni rad počela je isplata jednokratne pomoći u visini minimalca, ali se još ne zna kada će dobiti zaostale zarade, rekao je na protestu predstavnik radnika Žarko Đorđević.

On je, na skupu ispred Gradske kuće, istakao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će novac početi da se isplaćuje krajem 2016. godine.

„Pokušaćemo da se danas sastanemo i razgovaramo sa premijerom Vučićem pošto je u Nišu, kako bi saznali kada će biti rešen naš problem sa neisplaćenim platama“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je radnicima na prošlonedeljnom sastanku sa ministrom privrede Goranom Kneževićem rečeno da nema para za isplatu zaostalih zarada.

„To je sasvim suprotno onom što nam je Vučić obećao prilikom boravka u Nišu prošle jeseni“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Vučić je tada poručio radnicima da para ima i da će isplata zaostalih zarada krenuti iz budžeta za 2016. godinu.

„Sada se ispostavilo da para nema i da moramo sve ispočetka. Greh je da mi, a većina nas je u sedmoj deceniji života, tražimo naš zarađeni dinar ispred Gradske kuće više od deset godina“, rekao je Đorđević.

U naknadnom roku Centru za socijalni rad prijavilo se 2.300 radnika, a protestu ispred Gradske kuće prisustvovalo je oko 400 bivših radnika društvenih firmi. Isplata jednokratne pomoći u visini jedne minimalne plate počela je sinoć.

Zaostale zarade niškom Centru za socijalni rad prijavilo je tokom prošle i ove godine ukupno 7.500 radnika.

Među njima ima onih koji zarade duže od 10 godina ne mogu da naplate od bivših društvenih firmi – Elektronske i Mašinske industrije, „Građevinara“ i „Omladinke“.

Procenjuje da potraživanja radnika na ime zaostalih zarada premašuju 2,5 milijardi dinara.