Vučić: Odluka o parlamentarnim izborima do ponedeljka

Vesti 23. feb. 201713:17 > 13:48
Podeli:
Izvor: Fonet

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odluka o održavanju parlamentarnih izbora biti doneta najkasnije do ponedeljka.

Vučić je posle otvaranja Sajma turizma rekao da će ta odluka biti doneta „tokom vikenda, a najkasnije do ponedeljka“. 

Upitan kakvoj odluci je bliži, Vučić je rekao da bi se kada bi on to rekao znalo i kakva je odluka.

Na pitanje da li je zadvoljan kako funkcionišu parlament i vlada on je istakao da bi bio zadovoljniji da je veća efikasnost, ali da nije njemu da komentariše rad Skupštine Srbije.

„Parlament je taj koji kontroliše rad vlade, kao i predsednik u određenom smislu, ali ne vidim da je bilo većih problema“, rekao je Vučić.

On je kazao da sigurno neće dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da neće dozvoliti da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje. 

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ranije danas izjavio je da ta stranka predlaže Vučiću da se u Srbiji zajedno sa predsedničkim raspišu i vanredni parlamentarni izbori, kako bi se učvrstila stabilnost zemlje.

Za sedam dana tužilac za ratne zločine

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednih sedam dana biti izabran tužilac za ratne zločine. 

„Propustili smo to (da uradimo) nažalost, ovog puta nećemo“, rekao je Vučić. 

Od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat tužioca za ratne zločine, to tužilaštvo nema svog prvog čoveka. 

Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine pre dva meseca Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem su zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković, trenutni rukovodilac Tužilaštvom za ratne zločine Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je 9. decembra prošle godine da će sledeće sedmice biti izabran tužilac za ratne zločine i da je isključiva krivica Vlade što se to još nije desilo. On je i ranije, 10. novembra, rekao da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje. 

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je u izveštaju za prošlu godinu u delu o Srbiji navela da su sudjenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i dalje u blokadi i da je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele 2016. godine.