Dečacima migrantima u Beogradu nude novac za seks

Vesti 23. feb 201711:08 > 11:11
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Pedagoškinja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Jovana Vinčić izjavila je u Subotici da pojedini muškarci u Beogradu nude novac maloletnim dečacima migrantima za seksualne usluge.

Jelena Vinčić je agenciji Beta rekla da ugroženi dečaci i mladići retko odlučuju da govore o tome zbog „kritičnog položaja u kojem se nalaze, kulturoloških i drugih razloga“.

Ona je dodala da je to jedan signal sistemu i organizacijama koje rade sa migrantima da obrate pažnju i reaguju na te probleme.

„Mora se raditi na uspostavljanju načina i mehanizama da se o ovoj temi govori i da se ugroženoj deci pruži adekvatna zaštita“, rekla je Jelena Vinčić.

Agencija Rojters je sredinom februara objavila vest da dečake migrante, koji borave u napuštenom skladištu nedaleko od glavne Železničke stanice u Beogradu, „često posećuju srpski muškarci koji im plaćaju za seks, znajući da su neki od njih toliko očajni da će uraditi bilo šta da bi opstali“.

„Oni pitaju koliko vam je novca potrebno. Plate i odu, ali rade loše stvari sa njima“, rekao je jedan od tinejdžera za Rojters, navodeći da pojedini muškarci nude i do 2.000 dinara za seks sa dečacima.