Srbija u ponedeljak otvara još dva poglavlja

Vesti 22. feb 201717:12 > 17:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Srbija će 27. februara otvoriti dva nova poglavlja, 20 i 26, u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, dogovoreno je danas na sastanku ambasadora zemalja članica EU. Međuvladina konferencija Srbije i EU zakazan je za ponedeljak pre podne.

Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje, a poglavlje 20 na preduzetništvo i industrijsku politiku.

Srbija je do sada u pregovorima o članstvu u EU koji su počeli u januaru 2014 otvorila šest od 35 poglavlja. Prva dva poglavlja su otvorena u decembru 2015. poglavlje 32 – finansijska kontrola i poglavlje 35 o ostalim pitanjima, koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Dva ključna poglavlja za tok pregovora, poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, posle kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je postavila više zahteva kao uslov.

Poglavlje 35 u Slučaju Srbije ima istu težinu i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosuđu i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Poglavlja 5 i 25 koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje otvorena su 13. decembra. Tada se očekivalo i otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, koje nije otvoreno zbog blokade Hrvatske.