Predstavnici RS stižu u Beograd, mogu li tenzije splasnuti?

Vesti 21. feb 201719:12 > 19:29
Podeli:
Izvor: N1

Pitanje revizije uzdrmalo je regionalne odnose, iako danas nema novih reakcija srpskih zvaničnika. Za sutra je u Beogradu, međutim, zakazan sastanak predstavnika Republike Srpske - Dodika i Ivanića, i najvišeg državnog vrha Srbije - Nikolića i Vučića. Ključna tema biće upravo revizija. Da li će to da smiri tenzije?

Da li je blokada institucija u BIH samo prva od posledica, posle otvaranja pitanja revizije presude? Kako je otkazana ranije zakazana sednica Saveta ministara BIH, ministri su umesto uživo – raspravljali telefonski.

U uzavreloj atmosferi Veće ministara BiH trebalo bi da bude „glas razuma“ – kaže za N1 predsedavajući tim telom, Denis Zvizdić. Poruke u istom tonu, očekuje i na sutrašnjem sastanku od predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića.

„Moja poruka za unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine jeste da moramo ići ka relaksaciji stanja, na smirivanju postojećih tenzija, moraju se usijane glave ohladiti, jer takmičenje ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rešenja. Rešenje je u institucionalnom dijalogu, u poštovanju Ustava i kontinuitetu zakonskih rešenja. A što se tiče i regionalne saradnje“, navodi Zvizdić.

Na potencijalnu reviziju, reakcije stižu i iz Evropske unije. Upoznati su – tvrdi portparolka Delegacije EU u Bosni i Hercegovini – sa najavom člana Predsedništva, Bakira Izetbegovića, da se krene u reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007.

„Na svakoj je suverenoj zemlji da odlučuje o ovim pitanjima, u skladu sa svojim unutrašnjim procedurama kao i sa pravilima i praksama Međunarodnog suda pravde. Evropska unija poziva političare u BiH da osiguraju da postoji dogovor nadležnih bh. institucija o daljim koracima pre nego što se preduzme aktivnost prema Međunarodnom sudom pravde“, poruka je iz Delegacije Evropske unije.

Ukoliko do revizije i dođe, Savet ministara Bosne i Hercegovine će biti u tehničkom mandatu – poručuju predstavnici Republike Srpske okupljeni oko Saveza za promene u institucijama BiH i navode da predstavnički dom, u tom slučaju, neće imati većinu.

“Vi znate da smo mi tražili odlaganje održavanja sednice i da je dogovoreno da ona bude održana 7. marta. Zavisno od ovog razvoja događaja, ovih dana mi ćemo, pre te sednice, morati doneti odluku da li su se stvorili demokratski uslovi za demokratski rad Parlamenta Bosne i Hercegovine“, navodi Mladen Bosić iz kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH.

A dan uoči sastanka predstavnika Republike Srpske i zvaničnog Beograda, na političkoj sceni Srbije bez komentara o očekivanjima može li se dijalogom rešiti tenzije između dva suseda.