Varadi: Pratio sam suđenje Mladiću, ništa novo za reviziju

Vesti 21. feb 201714:52 > 14:58
AFP/Ed Oudenaarden

Pravnik zastupnik Srbije u prvobitnoj tužbi BiH, Tibor Varadi, komentariše kako je pratio završne reči u slučaju Ratka Mladića, ali da nije uočio ništa novo na šta bi se BiH mogla pozvati u reviziji tužbe protiv Srbije.

Posebno je pitanje ukoliko Međunarodni sud pravde i prihvati zahtev BiH, da li će se ovo voditi kao novi postupak, što bi trebalo značiti i obnavljanje punomoći aktuelnom agentu Sakibu Softiću.

„Bitno je i to da bi to trebalo da bude činjenica koja bi vezala Srbiju za genocid. A sud je utvrdio genocid u Srebrenici. To bi trebalo da bude neka činjenica koja vezuje Srbiju za genocid u Srebrenici. Da li tako nešto postoji meni nije verovatno, ali ne mogu da isključim jer ne znam o kojim je činjenicama reč“, rekao je Varadi.

Do kraja sedmice pravni tim Bosne i Hercegovine na čelu sa Sakibom Softićem trebao bi da uputi zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde.

„Sigurno će nove činjenice se izvlačiti iz završne reči tužioca u suđenju Ratku Mladiću koje je u decembru završeno. Još uvek se transkripti rade tih završnih reči tužioca, a tu je masa novih dokaza, novih činjenica, novih dokumenata, a nije još ni prošlo dva meseca, znači sve će se to moći iskoristiti“, kaže Emir Zlatar, član Fonadacije Pravda za BiH, koja velikim delom finansira pravni tim.