Na Kalenić pijaci prodavane zaštićene ptice iz krivolova

Vesti 19. feb 201717:40 > 17:41
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Policija i aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danas su na Kalenić pijaci u Beogradu sprečili nelegalnu prodaju 29 jedinki strogo zaštićenih ptica.

U pitanju je 29 jedinki ptica pevačica – 12 češljugara, 13 čižaka, tri zelentarke i jedan obični kos. Jedan čižak pronađen je mrtav u kavezu, a stradao je, kako navode, usled stresa kojem je dugotrajno bio izložen.

Jedan od počinilaca krivolova poznat je od ranije članovima Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu ptica, navodi se u saopštenju tog društva i dodaje da je P. B. već privođen i pravosnažno osuđen na novčanu kaznu zbog posedovanja zaštićenih ptica na berzi u Pančevu oktobra 2014.

Kako je navedeno, ptice koje su pronađene na ovoj pijaci biće zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, a posle oporavka biće vraćene u prirodu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Protiv počinilaca tužilac je podneo krivične prijave.

Divlje ptice pevačice, posebno one lepih boja i prijatne pesme, na meti su krivolovaca koji ih hvataju koristeći mreže, klopke i lepak. Mnoge od njih često stradaju tokom lova, a preživele „postaju sužnji u tesnim kavezima“, navode iz Društva.

Hiljade strogo zaštićenih divljih ptica tokom cele godine bude protivzakonito ponuđeno na prodaju na pijacama, izložbama i berzama životinja širom Srbije i u inostranstvu.