Druga obdukcija polubrata Kim Džong Una razbesnela Pjongjang

Vesti 18. feb 201713:35 > 13:38
AFP/Joongang Sunday

Zvaničnici u Maleziji saopštili su da je urađena druga obdukcija tela polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Džong Nama, zbog nejasnoća u prvom obducionom nalazu.

Druga obdukcija razbesnela je vlasti u Pjongjangu. Oni su obećali da će odbaciti sve posmrtne dokaze i zahtevali su od Malezije da im odmah vrati telo Kim Džon Nama.

Ambasador Severne Koreje u Maleziji rekao je novinarima okupljenim ispred mrtvačnice da malezijski zvaničnici možda pokušavaju da „sakriju nešto“ i to u „dosluhu sa neprijateljskim snagama“.

Policija je danas uhapsila četvrtog osumnjičenog, muškarca iz Severne Koreje zbog navodne povezanosti sa ubistvom polubrata severnokorejskog lidera.

Malezija je ranije saopštila da neće Severnoj Koreji predati telo polubrata Kim Džong Una, Kim Džong Nama, ukoliko porodica ne obezbedi uzorke DNK.

Potpredsednik Vlade Malezije Ahmad Zahid Hamidi izjavio je da čovek ubijen u ponedeljak na aerodromu u Kuala Lumpuru jeste Kim Džong Nam, na osnovu putnih dokumenata pronađenih kod njega.

Hamidi je rekao da je Malezija spremna da pozitivno odgovori na zahtev Pjongjanga kada se istraga završi.

Kim Džong Nam (46) je petnaestak godina živeo u egzilu, kritikujući režim u domovini. Umro je u ponedeljak pošto mu je naglo pozlilo na aerodromu. Po navodima zvaničnika Vlade Malezije, on je pred smrt rekao lekarima da je napadnut „hemijskim sprejem“.