Srbija predlaže formiranje carinske unije na Balkanu

Vesti 17. feb 201711:56 > 13:04
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je da podržava predlog srpskog premijera Aleksandra Vučića o formiranju slobodne trgovinske zone Zapadnog Balkana, u okviru Cefta regiona.

Nakon razgovora u Beogradu, Vučić je rekao da je Kernu uručio predlog Vlade Srbije o pravljenju slobodne trgovinske zone i carinske unije, i dodao da bi se tako zemlje regiona Zapadnog Balkana dodatno približile i postale mnogo atraktivnije za investitore.

„Što se više približimo, što više investitora privučemo, što više budemo mogli da zaradimo, biće bolje za nas… Time bi se drastično popravile šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je o tome već razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Srpski premijer je Kernu zahvalio na želji da sasluša i razume probleme ne samo ljudi u Srbiji, već i čitavog Zapadnog Balkana i na podršci koju Austrija pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

On je izrazio zahvalnost i na velikoj podršci koju je Srbije dobila od Austrije u rešavanju migrantske krize, kao i na želji da se sačuva mir i stabilnost regiona.

Kern je posle razgovora ocenio da Srbiju i Austriju vezuju duboko prijateljstvo i veze i da je sa srpskim premijerom razgovarao o infrastrukturnom povezivanju.

On je dodao da Austria podržava evropski put Srbije i da ima veliki interes da podrži investocije u Srbiji koju smatra važnim partnerom.

Ove godine početak radova na pruzi do Budimpešte

Vučić je izjavio da očekuje da tokom narednog samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji će ove godine biti u Budimpešti, budu otvoreni radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

„Ideja je da premijeri Kine, Mađarske i Srbije otvore radove, verovatno na teritoriji Srbije koja je nešto bliža početku radova nego Mađarska“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

On je dodao da je Srbija usaglasila sve ugovore o finansiranju radova na pruzi Beograd-Budimpešta na svojoj teritoriji.

Na samitu Kina plus 16 zemalja u novembru prošle godine u Rigi, Srbija i Kina su potpisale ugovor o kreditu za radove na pruzi Beograd-Budimpešta.