Na Kosovu 57 naloga za hapšenje za ratne zločine

Vesti 13. feb 201708:41 > 14:12
REUTERS/Jason Reed, ilustracija

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu počinjene tokom 1998. i 1999. godine.

Portparolka Specijalnog suda Kosova Ljiridona Kuzmaći rekla je da su međunarodni zahtevi za hapšenjem 57 osoba izdati posle odluke sudije Euleksa, ali nije precizirala nacionalnost osumnjičenih.

„Prema navodima tužilaštva koje su prikupili lokalni tužioci, pretpretresne sudije u okviru sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Oni su izdati na zahtev Euleksovih tužilaca“, rekla je Kuzmaći, a prenose Večernje novosti. 

Taj list piše da prištinski mediji navode da su nalozi za hapšenje osoba srpske nacionalnosti izdati odmah po hapšenju nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Advokat Nebojša Vlajić kaže da ne zna nikakve detalje, pošto se te istrage rade tajno.

„To rade svi tužioci ovoga sveta, istragu sprovode tajno. Ne obaveštavaju okrivljene, jer ne žele da im daju tu prednost“, kaže Vlajić.

Dačić: Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje koje je neko preduzeo prema predstavnicima srpskog naroda i ponovio da optužnica protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja nije politička već da je zasnovana na činjenicama.

Na pitanje novinara ima li naznaka o uzročno-posledičnoj vezi hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i naloga za hapšenje Srba, Dačić je rekao da „sigurno da ima“, ali da ne zna o čemu se radi.

On je ponovio da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovara za to i da „ovde nije reč i ne treba da bude reč o političkim prepucavanjima, već o pravnim stvarima“.

„Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje koje je neko preduzeo prema predstavnicima srpskog naroda, a kad god je uhapšen neki Albanac, Bošnjak ili Hrvat – to je eto politički“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo Leonardom Šeom Okitunduom. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić okarakterisao je plasiranje informacija o optužnicama protiv Srba na Kosovu kao najnoviji vid pritiska na srpski narod u pokrajini.