Šesti put postavljena spomen ploča nestalim novinarima

Vesti 10. feb 201713:29 > 13:33
Izvor: Tanjug/Dejan Simičević

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije danas su po šesti put postavili spomen ploču u blizini Velike Hoče, gde su poslednji put, pre 19 godina, 1998. viđeni novinari Đuro Slavuj i Ranko Perinić, rekao je predsednik DNKiM Budimir Ničić.

Ničić je rekao da su nepoznati počinioci ponovo, peti put srušili i odneli spomen-ploču koju članovi novinarskih udruženja iznova obnavljaju i postavljaju. Dodao je da ni domaće ni međunarodne institucije na Kosovu do sada nisu otkrile sudbinu nestalih novinara, niti ko ruši spomen-ploču.

„Zato ova ploča nije samo simbol naše potrage za nestalim novinarima, nego je i simbol života na Kosovu i simbol iskrenosti i posvećenosti domaćih institucija i međunarodne zajednice da ovde zavedu red, pravdu, demokratiju i ravnopravnost“, rekao je Ničić.

Predstavnik UNS-a Petar Jeremić kaže da novinari postavljanjem obeležja kolegama, traže od nadležnih da otkriju ko je oteo Slavuja, Perinića i ostale novinare koje traže porodice i kolege, a čije se ubice ne znaju.

„Oni neka ruše, neka skidaju to obeležje, a mi ćemo i dalje postavljati tu ploču i okupljaćemo se ovde sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja o sudbini svih naših kolega“, poručio je Jeremić.

Podsetio je da su spomen-ploče koje su nepoznati počinioci rušili, krali i odnosili, obnavljane i ponovo postavljane na dan nestanka novinara, ali da su u UNS i DNKiM odlučili da od sada ukoliko obeležja i dalje budu rušena, da ih novinarska drustva odmah obnavljaju i da na taj način česšće opominju i postavljaju pitanja u vezi sa sudbinama nestalih.

Na spomen-ploči koju novinari šesti put postavljaju na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

Tanjug/Dejan Simičević