Sud za Insajder: O izručenju Haradinaja za nekoliko nedelja

Vesti 09. feb 201707:42 > 07:45
Izvor: AFP/Sebastien Bozon

Rasprava o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja biće održana danas pred sudom u Kolmaru, ali konačno mišljenje suda o tome da li su ispunjeni uslovi za izručenje najverovatnije neće biti danas doneto.

„Istražno veće će razmatrati slučaj, što znači da će mišljenje o izručenju najverovanije dati za nekoliko nedelja“, kažu za Insajder.net u sudu u Kolmaru.

Sud bi sutra mogao da odluči i o statusu Haradinaja koji je 12. januara pušten iz pritvora, ali bez mogućnosti da napušta Francusku. Haradinaj ima obavezu i da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji. Sud može raspravljati i o tome da li ovakve mere prema Haradinaju ostaju.

Haradinaj se 1. februara pojavio pred sudom u Kolmaru. To pojavljivanje je bilo proceduralne prirode s obzirom na to da je do tada sva dokumentacija iz Srbije stigla u sud.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu Bazel-Miluz u Francuskoj na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala. Prema onome što je saopšteno na konferenciji za medije u Vladi Srbije 13. januara, Haradinaj se sumnjiči za ubistva, silovanja i nečovečna postupanja prema nealbanskom stanovništvu i po komandnoj odgovornosti, ali i kao neposredan izvršilac zločina. Protiv njega nije podignuta optužnica u Srbiji, već je ceo predmet u fazi istrage.