Austrijski ministar: Balkanska ruta ostaje pod kontrolom

Vesti 08. feb 201715:56 > 15:58
N1

Balkanska ruta ostaje pod kontrolom, a za nove zadatke koji bi tim povodom mogli da iskrsnu razrađuje se bezbednosni plan sa partnerima iz srednje i jugoistočne Evrope, izjavio je austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskozil povodom konferencije o rešavanju izazova migrantske krize.

Doskozili i ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka najavili su da će nadležni stručnjaci iz oblasti odbrane i unutrašnjih poslova do aprila izraditi takav plan, koji će sadržati i „mehanizam koordinacije“ kako bi uzajamno usaglašavanje i pomoć mogli da se odvijaju što brže, saopštilo je austrijsko ministarstvo odbrane.

Centralni elementi bezbednosnog plana treba da budu sveobuhvatna analiza sadašnje situacije u jugoistočnoj Evropi, analiza nedostaka i potreba u svetlu izazova u regionu, neophodne mere, u prvom redu i za slučaj eventualnog pogoršanja situacije, kao i civilno-vojni koordinacioni mehanizam za brzu saradnju.

Plan, koji će izraditi šefovi policija i oružanih snaga zemalja učesnica, treba da ustanovi mere za sprečavanje ilegalnih migracija i za jačanje sposobnosti zajedničkog reagovanja na taj izazov.

Austrijski ministri su ocenili da je Evropa „2015. i 2016. prekasno reagovala na izazove duž Balkanske rute“, dodajući da su zato „oprezni i radije blagovremeno stavljaju sigurnosni pojas“.

„Sve dok ne postoje dugoročna rešenja Evropske unije, moramo na međudržavnom nivou da smišljamo paket mera, kako bi dodatno suzbili ilegalne krijumčarske aktivnosti. Efikasne mere obezbeđenja granica duž Balkanske rute su naš prioritetni cillj“, ocenili su austrijski ministri.

„Za to moraju biti ujedinjene sve snage, bilo da je reč o policijskim, civilnim ili vojnim“, rekao je Doskozil, ocenjujući da austrijskom receptu uspešne civilno-vojne saradnje pripada svojevrsna uloga „modela“ između ostalog i zato što su postojeći okvirni uslovi u zemljama Balkana u tom pogledu različiti pod zemlje do zemlje.

Na konferenciji „Managing Migration Challenges Together“ u Beču učestvovali su ministri ili njihovi zamenici iz zemalja članica Salcburškog foruma i iz zemalja Prijatelja Salcburškog foruma.

U Beču su bili predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Češke, Mađarske, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i ministar za migracije Grčke i predstavnici ; Odbrambene saradnje u Srednjoj Evropi (CEDC).