Krivične prijave i otkazi u JP Nuklearni objekti

Vesti 05. feb 201716:24 > 19:29
N1

Krivične prijave, mobing i otkazi - vesti su koje poslednjih meseci stižu iz Javnog preduzeća "Nuklearni objekti". I dok bivša zaposlena tvrdi da je direktor nestručan - on kaže da su otkazi usledili "zbog nerada i kršenja radne discipline."

Pun kofer dokumentacije Želmira Ilić nosi u nadi da će dokazati da nije trebalo da dobije otkaz. Kaže da njen sada već bivši direktor ima četiri tužbe za mobing, od kojih je jedna njena.

„Kada je on otvoreno počeo da mene zlostavlja na način da mi je sve vreme usmeno zabranjivao da radim posao za koji sam sklopila ugovor o radu – meni nije preostalo ništa drugo nego da se obratim držvnim organima i da tražim zaštitu pred institucijama ove države“, kaže Želmira Ilić , bivša zaposlena u JP „Nulearni objekti“.

A radila je kao šefica polikliničke službe unutar Nuklearnih objekata sve dok od ministarstva zdravlja nije stiglo mišljenje da to javno preduzeće više ne može da obavlja pomenutu delatnost.

„To je sve jedna velika laž koja će biti dokazana pred nadležnim organima. Apsolutno tvrdim da nije bilo mobinga, neki od naših zaposlenih su i pored više upozorenja činili radnje protiv zakona i nisu odradili svoj posao u vezi sa ugovorima o radu“, kaže Dalibor Arbutina , v. d. direktora JP „Nuklearni objekti“.

Čim je dobila otkaz – posao je poveren privatnoj klinici koja je obavila lekarske preglede zaposlenih – zbog toga je tužila direktora za zloupotrebu službenog položaja i pronevere 1,6 miliona dinara.

„Kada sam razumela da je svo moje zlostavljanje imalo za cilj samo da se posao iz javnog preduzeća preda privatnoj kući – ja onda nisam imala kud“, kaže Želimira Ilić.

Na to Arbutina odgovara:

„Za posao koji je vredan 300.000 dinara, što se radi na dnevnom nivou, to su sve mali poslovi, ja sam optužen da sam pribavio korist od 1,6 miliona dinara. Ako sam pribavio, sam ću sebe da kandidujem za Nobela za ekonomiju“, kaže Arbutina.

Arbutina kaže da je za sve prijave saznao iz medija, ali da će rado odgovoriti na pitanja Tužilaštva za organizovani kriminal.

Mobing ili nerad – odluku o tome doneće pravosudni organi. U međuvremenu, bivši zaposleni tvrde da je nezakonito i to što je Dalibor Arbutina od 2014. godine direktor u v. d. statusu dok on sa druge strane odgovara da je njegov status u nadležnosti Vlade republike Srbije.