Rušenje zida na Kosovu: Rešen problem visok 80 centimetara

Vesti 04. feb 201717:08 > 20:22
Podeli:
Izvor: N1

U Kosovskoj Mitrovici počele su pripreme za rušenje potpornog zida, a za nekoliko dana prostor oko mosta koji deli južni od severnog dela grada postaće pešačka zona - to je epilog dogovora koji su kasno sinoć postigle srpska i kosovska strana. Takvu odluku, jednoglasno su potvrdili i odbornici opštine Severna Kosovska Mitrovica na hitnoj sednici.

Duga i neprospavana noć je za potpisnicima ovog dokumenta, ali i za posrednike iz EU i SAD u čijem prisustvu je u pola tri noćas dogovoreno da se sporni zid u Kosovskoj Mitrovici ipak ruši.

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da je dogovor o uklanjanju zida dokaz da se svaki problem može rešiti razgovorom ako za to postoji politička volja.

„Kosovo je nedeljivo. Više neće biti barikada i zidova, već samo mostova koji spajaju“, kaže Tači.

Srpske lokalne vlasti koje su ga 2016. i izgradile, danas su izglasale njegovo rušenje. Bez ijednog glasa protiv na skupštini opštine Severna Kosovska Mitrovica.

„Moram da kažem da je ovo prvi put otkad je formirana skupština opštine da se jedna odluka usvoji jednoglasno“, kaže Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice.

Vest koja se u kosovskim medijima zvala „rušenje zida“, u srpskim je odjeknula kao „proširenje pešačke zone“. Zvanični Beograd pozdravlja dogovor, čini se ipak, s gorkim ukusom u ustima. Tvrde, sporazum se ni u slovu ne razlikuje od onog u Briselu, pitaju, zašto nije tada potpisan?

„Glavna posledica svega što se dešavalo nekoliko prethodnih dana je gubitak poverenja i u predstavnike Prištine i u predstavnike EU koji su pre samo dva dana imali potpuno identičan sporazum na stolu i nisu ga prihvatali tražeći izgovor i povod za to da se izvrši neka vrsta nasilja, pritiska, upada na sever KiM“, kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Dogovora dve strane ne bi ni bilo, uvereni su ministri u Vladi Srbije, da se u celu priču nije uključio premijer Vučić.

„Situacija sada jeste mnogo bolja i stabilna što pokazuje da su Vlada Srbije i njen premijer povukli dobre poteze u prethodnim danima, da smo pokazali odlučnost“, kaže Nebojša Stefanović, ministar policije. 

„Samo zahvaljujući čvrstom i mudrom odnosu predsednika Vlade gospodina Vučića, samo zahvaljujući čvrstom stavu naše Vlade koja ume i da pregovara, ali i da pokaže čvrstinu kad je to potrebno, mi smo izborili ovaj sporazum“, kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad.

Uprkos sporazumu, ostaje utisak da je problem u odnosima Srba i Albanaca na KiM mnogo veći od 80 centimetara.