Udžbenici iz Tirane za đake Medveđe, Preševa i Bujanovca

Vesti 03. feb 201714:32 > 14:37
N1

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani izjavio je da osnovci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa koji nastave prate na albanskom jeziku već koriste bukvar i udžbenike za albanski jezik koji se štampaju u Tirani, ali da nedostaju udžbenici za druge predmete.

Hasani je agenciji Beta kazao da se udžbenici iz Albanije koriste u školama u tri opštine na jugu Srbije na osnovu sporazuma ministarstava prosvete Srbije i Albanije.

„Postoji načelni sporazum da se svi udžbenici za osnovce i srednjoškolce u opštinama na jugu Srbije nabavljaju iz Albanije, ali o tome za sada nije postignut sporazum između ministarstava prosvete dve zemlje zbog razlika u obrazovnom sistemu“, kazao je Hasani.

On je naveo da je o toj temi razgovarao u četvrtak u Tirani sa ministarkom obrazovanja Albanije Ljindritom Nikoli.

„Ministarstvo prosvete Albanije je u stanju da obezbedi sve potrebne udžbenike na albanskom jeziku ali problem je u tome što je u Albaniji nastavni plan i program po sistemu Kembridža tako da se u velikom delu ne poklapa sa planom i programom nastave u Srbiji. Zato ti udžbenici ne mogu da se koriste u školama u preševskoj dolini“, rekao je Hasani.

Po njegovim rečima, u nastavi se već koristi bukvar koji je štampan u Albaniji, a koji je u nekim manjim delovima prilagođen učenicima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

„Da bi se koristili isti udžbenici, potrebno je da se plan nastave u obe zemlje poklapa najmanje 70 do 80 odsto, što nije slučaj. U Ministarstvu prosvete Albanije su mi rekli da je njihov predlog da prevedu udžbenike koji se koriste u Srbiji na albanski jezik“, kazao je Hasani.

On je dodao da je sa albanskom ministarkom prosvete razgovarao o učešću nastavnika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na seminarima za albanski jezik u Albaniji, koji u Srbiji ne mogu da se realizuju.

„Potrebno je da saradnja ministarstava prosvete Srbije i Albanije uvek traje i da se ne prekida jer prosveta traži da uvek bude u kontaktu i da se knjige stalno štampaju. Naročito je veliki problem u srednjim školama, tu imamo sasvim malo odgovarajućih udžbenika i potrebno je da se intenzivnije radi na njihovom obezbeđivanju“, rekao je Hasani.

Udžbenici na albanskom jeziku za đake u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa su do 1999. godine obezbeđivani iz Prištine.

U poslednjih 18 godina postoji stalni problem s nedostatkom udžbenika jer postojeći ne prate nove nastavne planove i programe a učenici, naročito u srednjim školama, u najvećoj meri koriste udžbenike starije od 20 godina, ili skripte i beleške sa časova.