Poverenik: Ne šaljite JMBG za igru "Uzmi račun i pobedi"

Vesti 02. feb 201709:52 > 11:14
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obavestio je građane, koji nameravaju da učestvuju u igri "Uzmi račun i pobedi", da nemaju obavezu da na poleđini koverte u kojoj, radi učešća u igri, dostavljaju prikupljene fiskalne račune unose i svoj JMBG.

„Za takvu obavezu nema ni osnova ni smisla ni razloga, a ona bi izvesno predstavljala nepotreban i ozbiljan rizik zloupotrebe ovog kompleksnog podatka o ličnosti. S obzirom na to da je u medijima i u javnim izjavama nekih funkcionera više puta ponovljeno da građani imaju tu obavezu, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Ministarstva finansija, zatraživši od ministarstva izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja“, navodi se u saopštenju.

U odgovoru na pitanje vezano za lični broj Ministarstvo finansija je izričito odgovorilo da zaključkom Vlade kojim su uređena pravila sprovođenja ove igre na sreću, „nije predviđeno njegovo popunjavanje, a da učesnici igre popunjavaju sledeće lične podatke: ime, prezime, adresu i kontakt telefon“, dodaje se u saopštenju.

Uputstvo za ostavljanje JMBG „tehnička greška“

„Ministarstvo je za činjenicu da je podatak o popunjavanju ličnog broja objavljen na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dalo objašnjenje da je „objavljen tehničkom greškom“, a da ne predstavlja sastavni deo kriterijuma za nagradnu igru, da je to korigovano, a da je i pripremljena koverta na čijoj poleđini nema posebne rubrike za lični broj“, navodi Poverenik.

Međutim, budući da se u nekim medijima i dalje, u kontinuitetu objavljuju informacije o obavezi popunjavanja JMBG, Poverenik informiše građane da tu obavezu, definitivno, nemaju.

„Poverenik će nastaviti postupak nadzora očekujući izjašnjenje organizatora na nekoliko otvorenih pitanja – ko su sve korisnici podataka o ličnosti, koje mere zaštite podataka su preduzete, i iz kog razloga organizatori u skladu sa obavezom iz čl. 49. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nisu prethodno obavestili Poverenika o nameravanoj obradi podataka o ličnosti?“, zaključuje se u saopštenju.

Povraćaj poštarine

Građani koji su pre odluke Vlade Srbije o besplatnom slanju koverata za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ platili poštarinu od 23 dinara ili kupili poštansku marku iste vrednosti, imaju pravo na povraćaj novca, saopštilo je preduzeće Pošte Srbije.

Reklamacije, odnosno zahtevi za vraćanje novca, podnose se na šalterima pošta.

Kako je saopšteno, novac će biti vraćen poštanskom uputnicom na adresu korisnika ili uplatom na njegov tekući račun, i to u roku od 15 dana, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti potrošača.

Učesnicima nagradne igre je zbog lakše identifikacije dobitnika nagrade savetovano da na kovertama obavezno naznače adresu iz lične karte, jer se ne upisuje lični broj.

Slanje koverti sa fiskalnim računima i potvrdama za plaćanje karticama (slipova) za učešće u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ počelo je juče.

Slanje računa za nagradnu igru traje do kraja marta, a pravo na učešće imaju svi punoletni građani Srbije koji prikupe najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, minimalne vrednosti od po 100 dinara, koji su izdati u 2017. godini.

Računi se dostavljaju u kovertama koje su besplatne i mogu da se preuzmu u svim filijalama Pošte Srbije.