Čanak: Janković odbio, sa Jeremićem se može razgovarati

Vesti 02. feb 201709:31 > 09:32
N1

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je za N1, govoreći o eventualnoj podršci nekom od kandidata na predsedničkim izborima, da smatra da su razlike prevelike kad je reč o Vuku Jeremiću, ali da se s njim može razgovarati, dok je Saša Janković, kako tvrdi, odbio sastanak.

Čanak kaže da će LSV pokušati da razgovora s kandidatima koji su orijentisani na građansku opciju, desnog ili levog centra, a da sigurno neće razgovarati s desničarima, kao ni sa kandidatom vlasti.

Kaže da je u četvrtak održano Predsedništvo stranke i tom prilikom se razmatralo pitanje podrške.

„Bilo je različitih predloga, uključujući i predlog Marinike Tepić da se podrži Saša Janković. Došlo se do toga da ja obavim razgovor sa Jankovićem“, objašnjava Čanak.

Prema njegovim rečima, u petak je razgovarao telefonom sa Jankovićem, a da je do sastanka trebalo da dođe u ponedeljak.

„Međutim, u nedelju sam dobio sms od Jankovića da on ne misli da treba da se srećemo, da je on shvatio da ću se ja kandidovati i da nemamo više u tom smislu šta da razgovaramo“, tvrdi Čanak.

Dodaje da jedino Glavni odbor stranke može da donese odluku i da je stoga sa „zaprepašćenjem video da je Tepić shvatila da nećemo podržati Jankovića i istupila iz stranke.

„Sastanak zavisi isključivo od Jankovića, ali me čudi stav da neko ko hoće da bude predstavnik građana ima problem da se sretne s bilo kim ko hoće da ga podrži i čuje njegov program, a traži podršku. Kako sam ja došao u poziciju da sad imamo situaciju da ko ne podrži Jankovića on je neprijatelj Srbije“, rekao je Čanak i dodao da se nikad nije sreo s Jankovićem, već ga je zvao telefonom kao ombudsmana, kako kaže, pre 6 ili 7 godina.

Navodi da lično nema ambiciju da bude kandidat za predsednika, ali da će prihvatiti „zbog stanja u zemlji i regionu“ ukoliko GO donese takvu odluku.

Jeremić jedan od najprofesionalnijih kandidata

Čanak smatra da je Vuk Jeremić jedan od najprofesionalnijih kandidata za predsednika.

„Ima veliko diplomatsko iskustvo, sa sposobnošću javnog nastupa, video je svet, očito iza njega stoje moćni sponzori ako je suditi po dosadašnjim medijskim nastupima i propagadnom materijalu i tipu propagande“, kaže Čanak.

Prema njegovom mišljenju, Jeremić može da bude okosnica stvaranja nove grupacije desnog centra u Srbiji.

„Ono što je problem je to što nastavlja rđavu tradiciju preuzimanja poslanika i pravljenja poslaničkog kluba. Treba voditi računa šta je legalno a šta moralno. Kretati iz nemorala se ne može završiti u moralu“, rekao je on.

Kad je reč o eventualnoj podršci Jeremiću, Čanak lično misli da su razlike prevelike, ali da bi bilo mudro razgovarati.

„Uprkos neslaganjima on je čovek s kojim može da se razgovara. Nisam rekao da se može dogovoriti niti da imamo iste stavove. A Jankoviću sam tražio susret, prvi smo pozdravili odluku da se kandiduje. Tražili sastanak, dogovorili sastanak, odbio sastanak…Ali još uvek mislim da treba da se sretnemo“, kaže Čanak.

Zamerke Jeremiću i Jankoviću zbog Šljivančanina

Čanak zamera Jeremići i Jankoviću što nisu odreagovali na to što Veselin Šljivančanin, koji je osuđen za ratne zločine, promoviše stavove na tribini u Beški odakle su, između ostalih mesta, „masovno proterivani Hrvati devedesetih godina“.

„Proterivani upravo zbog politike koju promoviše Veselin Šljivančanin. Moje pitanje je kako se to reaguje na nasilje, koje za svaku osudu svakako, a ne reaguje se na Šljivančanina? I na moje veliko iznenađenje Janković rekao da je Šljivančanin svoju kaznu odlužio“, smatra Čanak.

Ima stvari koje su legalne, ali nisu moralne, dodaje on.

„Ako morate za svaku funkciju i zaposlenje u javnom preduzeću da donesete potvrdu da niste osuđivani, kad može vladajuća SNS da voda Šljivančanina na tribinama, u mestima koja su mesto zločina, onda nešto ozbiljno politički nije u redu“, kaže Čanak.

„Komunalna koalicija“ u Novom Sadu

Objašnjavajući koaliciju u Novom Sadu, Čanak tvrdi da je ona posledica specifičnih okolnosti.

„U prošlom mandatu smo, zbog gadljivosti na koaliciju sa SNS, imali situaciju da se osveštava voda, koalicioni partneri organizuju skidanje višejezičnih tabli s kulturnih institucija…“, kaže on.

Čanak to naziva „komunalnom koalicijom“.

„Imamo dugo i plodno iskustvo u upravljanju gradskim sistemima. Nas interesuje da li ima vode, a ne da osveštana“, objašnjava on.

Čanak zaključuje da je nemoralno da pustite da propada grad u kojem živite da biste sutra došli kao spasilac.