Borba duga 20 godina sa institucijama za porušeni dom

Vesti 01. feb. 201716:37 > 19:20
Podeli:
Izvor: N1

Već 20 godina porodica Medan iz Mostara na privremenoj adresi je u Novom Sadu. Toliko dugo traje i njihova borba za imovinu koja je porušena u ratu. Iako bez sumnje, dužni da im sagrade novu kuću, državni organi Bosne i Hercegovine godinama prebacuju nadležnosti.

Kuću su rušile sve tri vojske, i srpska i hrvatska i bošnjačka. Budući da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, država je dužna da ovu, nekad velelepnu kuću vrati u prvobitno stanje. Međutim, od 1997. godine, nije postavljen ni kamen, a njeni vlasnici još uvek žive u Novom Sadu kao podstanari.

„U suštini – jedna sveopšta nezainteresovanost. Jer ako vam stalno govore da nemaju para, ne upućuju, ne predlažu rešenja, ne nude solucije… mislim da ih nije briga“, kaže Zorana Vlaho Medan.

Njihov život obeležen je papirima. Za proteklih dvadeset godina, lupali su na vrata, kažu, svih institucija koje bi im mogle pomoći. U poslednje dve godine, ta adresa je ministarstvo kulture BiH, iz koje su pre dve nedelje dobili i poslednju odbijenicu, ovog puta zbog nepotpune dokumentacije.

„Obaveštavamo vas da je za isti projekat aplicirano i u 2015. godini i tada je ovo ministarstvo odobrilo sredstva u iznosu od 4.000 KM, kojima bi se mogao napraviti bar projekat postojećeg stanja, te projekat konstruktivne stabilnosti objekta ili raščistiti teren i osigurati ga od daljeg urušavanja i na taj način zaštititi prolaznike i turiste. Sve ovo rečeno saopštili bismo i gospođi Vlaho-Medan, da nam se obratila“, navode iz ministarstva.

„Odobreni novac nije bio dovoljan“

Izvor : N1

Međutim, nije na njoj ni bilo da se obraća. Taj projekat umesto njih vodi takođe državna Agencija „Stari grad“, inače bivši Zavod za zaštitu spomenika. Tamo kažu, odobreni novac nije bio dovoljan.

„Procena Agencije „Stari grad“ je bila da su ta sredstva cirka oko 9.000 maraka i aplikacija je bila na taj iznos. Federalno ministarstvo kulture i sporta je odobrilo iznos od 4.000 za sufinansiranje tog projekta“, kaže Miralem Fajić iz agencije „Stari grad“.

U kancelariji ombudsmana postavljaju pitanje gde je otišao novac koji je do sada odobren i kažu – u pitanju je još jedan dokaz kršenja ljudskih prava.

„Zbog sporosti i nedostatka organizacije i koordinisanih aktivnosti nema ni zadovoljavajućih konkretnih rezultata, pa najčešće tapkamo u mestu i građani su onemogućeni u ostvarivanju zagarantovanih temeljnih ljudskih prava i sloboda“, kaže Amra Kazić, savetnica ombudsmana.

Dok institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, pitali smo Zoranu šta očekuje da će dalje dešavati.

„Pa ja očekujem da ću nastaviti. Ja. A ne znam šta će oni dalje“, kaže Zorana.