Aktiviran ledolomac "Bor"

Vesti 31. jan 201713:40 > 13:42
Izvor: N1

Jedini ledolomac koji je radio nizvodno od Beograda "Greben", od jutros je dobio pojačanje. Ledolomac "Bor", koji je u vlasništvu srpske kompanije Krajina, do sada je čekao da ga neko pozove, da bi to po međudržavnom sporazumu uradila Rumunija.

Očekuje se danas probije led kod Đerdapske klisure, posle čega bi trebalo da nastavi uzvodno sve do ušća Nere. Kako nam kaže kapetan broda, led na ovoj deonici debeo je oko pola metra, ali je veoma čvrst budući da je prethodnih dana padao sneg koji je sante dodatno učvrstio.

I ovaj brod i „Greben“ imaju jednu osnovnu funkciju, a to je odbrana hidro elektrane i brane na Đerdapu. A što se tiče Grebena, on će danas raditi uzvodno oko Smedereva i prihvatati brod koji dolazi iz Beograda.

Uzvodno do njih su dva mađarska ledolomca koji brobijaju čep koji se stvorio između Beograda i Novog Sada. Njihov posao je da naprave koridor širok najmanje oko 50 metara.

Na samom ulazu Dunava u Srbiju, kod Daljske krivine, sada ne radi nijedan ledolomac. Brod koji je bio angažovan stoji u pripravnosti budući da leda, koji je dolazio iz Mađarske, sada nema.