Simonović: Ništa od ovog ne bi bilo da je Ilić dobio fotelju

Vesti 28. jan 201709:10 > 10:08
N1

Direktor Blica Veselin Simonović smatra da bi Tužilaštvo trebalo da otkrije pozadinu fotografija ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa pripadnicima Zemunskog klana, ali dodaje i da sumnja da će se to i dogoditi. Ocenjuje i da te fotografije ne bi ni izašle na videlo, da je Velimir Ilić dobio neku funkciju.

Simonović kaže da Lončareva objašnjenja o fotografijama nisu dovoljna i da bi tom aferom trebalo da se pozabavi Tužilaštvo i da otkrije šta je pozadina svih tih fotografija. Do tada, niko ne bi smeo unapred da osuđuje i donosi konačne stavove o tim fotografijama, smatra on.

Direktor Blica, međutim, sumnja da će afera dobiti epilog. Policija se, kako tvrdi, trenutno više ponaša kao advokat koji se stavlja u slubžu odbrane bilo kog većeg organa vlasti od svake vrsti napada ili kritike, kao i da je slučaj Savamala primer kako Tužilaštvo reaguje u sličnim situacijama.

Simonović smatra da i da “ništa od ovoga ne bi billo da je Velimir Ilić dobio fotelju“. “Sumnjam da Velimir Ilić ovo nije znao i pre, ali sedeo je sa njima i ništa mu nije smetalo. To je goli interes, nije dobio svoj kolač vlasti i onda je krenuo u obračun“, kaže on i dodaje da Ilić pogrešno procenio da će dobiti podršku stranke za takvu odluku. “Nikome se vlast od njegovih ne napušta.. Biti deo vlasti je vrlo isplativo i ljudi iz njegove stranke neće da se toga liše.“

Neće biti TV duela ako Vučić bude kandidat

Stranke se, prema njegovim rečima, najčešće i cepaju oko učešća u vlasti. Tako je pre bilo sa DS-om, tako je sada sa Novom Srbijom, a tako će biti jednog dana sigurno i sa SNS-om, kaže Simonović i dodaje da bi se to moglo desiti i brže nego što se misli, jer je Tomislav Nikolić otvoreno izrazio želju da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima, dok vrh stranka, kako ocenjuje, ne želi da ga podrži.

“To je najveći politički sukob trenutno u Srbiji. (Aleksandar) Vučić će odlučiti o kandidatu, ali on još nije prelomio“, kaže gost Novog dana.

Simonović očekuje i da će kampanja za predsedničke izbore biti jedna od najprljavijih do sada. Takođe sumnja da će tokom kampanje doći do TV duela predsedničkih kandidata. Ukoliko kandidat SNS-a bude Tomislav Nikolić možda do te debate i dođe, smatra Simonović, ali ističe da ukoliko to bude Aleksandar Vučić do TV duela može doći eventualno tek u drugom krugu, ako ga uopšte i bude, budući da lider napradnjaka, prema njegovim rečima, ima dobre šanse da pobedi u prvom.

EU podržava vladu zbog Kosova i regiona

Direktor Blica kaže i da zvaničnici EU tolerišu nedostatak slobode medija i pravne države u Srbiji, jer u aktuelnom režimu imaju garant mira i stabilnosti na Balkanu. “Odgovara im da sadašnjva vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem zadovoljava ono što oni očekuju – pregovore sa Kosovom i politiku regionalnog pomirenja.“

Govoreći o odnosima Srbije i BiH, Simonović primećuje da Vučić demonstrira poštovanje prema suverenitetu BiH i drži predsednika RS Milorada Dodika na distanci, dok predsednik Nikolić otvoreno podržava ono što Dodik radi.

Simnović smatra i da inicijativa koju je, prema pisanju Blica, pokrenuo član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović – da RS promeni ime u Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata – može samo da poveća napetosti u BiH i izazove reakciju Dodika da BiH ne može da opstane, već da RS mora biti samostalna i nezavisna. Političari u BiH, prema njegovim rečima, umesto inicijativa pred Ustavnim sudom, treba da pokrenu dijalog.