Preživeli Novosadske racije: Likvidirali su 56 mojih

Vesti 23. jan. 201718:23 > 19:51
Podeli:
Izvor: N1

Komemoracija povodom 75 godina od Novosadske racije, održana je danas kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije, odakle su se mogle čuti osude fašističkih zločina, ali i poruke pomirenja.

Na ovim tablama moglo se naći i Branislavljevo ime. Pre 75 godina, streljanje je kao dete preživeo, ali sećanje na januar 1942. ga je, kaže, obeležilo za čitav život.

“Šetnja ovde me potresa, jako. Meni je 56 likvidirano. U Čurugu mi je deset zaklano. Onda možete da zamislite kako može čovek da se oseća. Ali pored svega, srećan sam što u meni ne postoji taj bacil, taj virus mržnje i osvete“, kaže Branislav Milić, preživeli iz novosadske racije.

Led koji je ovih dana okovao Dunav mnoge Novosađane podseća na jutro pre tri četvrtine veka, kad su pod vodom u sličnim uslovima završili brojni članovi njihovih porodica.

“Prvo su ujaka… međutim, ujna je bila Mađarica, i potrčala je za njima da ga spase, ali su i nju… bila je treći mesec u drugom stanju. I pod Dunav su ih bacili ali ne znamo gde su ih ubili…to nikad ne znamo. Samo znamo da su na Štrandu bačeni”, rekla je Milena Radmilović.

Upravo zbog ovakvih svedočanstava, svake godine sa Keja stiže opomena. Stradanje se nikad ne sme ponoviti, a protiv mržnje se treba svakodnevno boriti.

„U životu ne sme biti izgovora za borbu protiv fašizma, nacizma i svih ideologija usmerenih protiv čoveka. I svakog januara, na ovom mestu, na novosadskom Keju žrtava racije, svedočanstvo o ljudskom zlu dostojanstveno ćemo ponavljati i tu lekciju nikad nećemo zaboraviti”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik države ide i korak dalje. Po njemu, pojam genocid je previše generički da bi opisao zločine, pa bi stradanje srpskog naroda u Drugom, ali, kaže, i Prvom svetskom ratu, trebalo da nosi poseban naziv.

“Predlažem da se ustanovi jedistven pojam – „Zatiranje“, koji će da označava srpsko stradanje kao što su Holokaust i Porajmos univerzalno prihvaćeni pojmovi koji se vezuju za stradanje jevrejskog i romskog naroda”, zatražio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U Raciji je, prema zvaničnoj istoriografiji, ubijeno preko 3.800 ljudi u celoj Bačkoj, od čega je u samom Novom Sadu u tih nekoliko dana streljano i pod led bačeno njih oko 1.200.