U Nišu ovog meseca vrući i računi za grejanje

Vesti 23. jan 201717:56 > 19:18
N1

Uz uvećane račune za struju, Nišlije su ovog meseca dobile i račune za grejanje koji su dvostruku veći u odnosu na prethodni mesec. Obrazloženje toplane bilo je da je problem veliki minus tokom decembra, a u Udruženju stanara u to obrazloženje ne veruju i najavljuju nove proteste zbog računa za grejanje.

Zbog računa za grejanje usijale se društvene mreže, a i telefon u Udruženju potrošača.

Međutim, i predsednik ovog Udruženja ima isti problem – decembarski račun od 23.200 dinara.

“A od kolege u Beogradu, čiji je stan 4 kvadrata veći, račun je 9.000 dinara, što znači da je moj dva i po puta veći, s tim da obe toplane koriste isti energent, samo je razlika u metodi obračuna”, rekao je Jovan Jovanovićiz Udruženja potrošača Forum.

Samo razlika u metodi, ali drastična razlika u ceni. U Beogradu se obračunava po kvadratnom metru, a u Nišu po utrošku. Međutim, u Udruženju skupština stanara sumnjaju da su Nišlije zaista toliko potrošile na grejanje.

“Oni se pozivaju na niske temperature, međutim nije samo to problem, nego i u podešavanju protoka u podstanicama koje su podesili na maksimalni mogući i time stvorili neočekivanu potrošnju kod građana”, smatra Saša Kostić, iz tog udruženja.

Direktor Toplane nije odgovarao na pozive N1, tako da nema odgovora na tvrdnje ovog Udruženja da je problem nastao zato što upravo Toplana nije poštovala svoja tehnička uputstva, po kojima kada je napolju minus 15 stepeni, u obavezi su da u dovodnom delu temperatura bude 130 stepeni, a sekundarnom, od podstanice do stanova 75.

“Međutim, oni ne postižu tu temperaturu jer žele da uštede na energentima, zagrevaju vodu na 90 stepeni, povećanjem protoka ta voda brže cirkuliše kroz sistem, manje se hladi, vama zagreva radijatore, ali zato leptirić na kalorimetru dole vrti, vrti”, kaže Kostić.

Tako je kalorimetar izvrteo da su neke Nišlije za jedan mesec za grejanje potrošile svoju mesečnu zaradu.

Dok se za račune za struju utvrđuje odgovornost, kada je o računima za grejanje reč, takve najave nema. Nišlijama je ponuđeno da ovaj račun, bez kamate, plate na rate.