Nikolić predlaže uvođenje pojma "zatiranje" srpskog naroda

Vesti 23. jan 201714:00 > 14:02
Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na obeležavanju 75 godina od Novosadske racije da bi u pravni sistem Srbije trebalo uvesti ustanovu "spomen-žrtve" i pojam "zatiranje", koji će se odnositi na "istrebljenje srpskog naroda".

„Srbija bi trebalo da u naš pravni sistem uvede ustanovu ‘spomen-žrtve’ i da se objedini jedinstven spomen-kompleks kao znak sećanja na sve nevine žrtve koje su podnete u pokušaju istrebljenja čitavog srpskog naroda, jevrejskog, romskog i drugih bratskih naroda sa ovih prostora u Prvom i Drugom svetskom ratu“, rekao je Nikolić kod spomenika „Porodica“ na novosadskom Keju žrtava racije.

Nikolić kaže da će se zalagati da se u pravnom sistemu Srbije ustanovi pojam „zatiranje“, koji će označavati srpsko stradanje, kao u što se reč „holokaust“ odnosi na stradanje jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu.

„Srpski narod, srazmerno broju stanovnika, svakako pripada narodima koji su najviše stradali u istoriji čovečanstva. ‘Zatiranje’ neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, ali i u vreme fašističkih režima u fašističkoj Nemačkoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, rekao je Nikolić.

Govoreći o zločinima koje su u Novosadskoj raciji činili mađarski fašisti, on je istakao da je u Novom Sadu samo za tri dana stradalo hiljade nevinih žrtava, pre svega Srba i Jevreja.

„Fašisti su sve činili iz bezumnog ubeđenja, bez trunke čovečnosti. Tako su nevini ljudi ubijani na reci mitraljeskom vatrom, a potom bacani pod njen led. Drugi su ubijani bajonetom i bacani pod led reke. A, bilo je i slučajeva da su fašisti terali majke da svojom rukom bacaju svoju decu pod led“, dodao je predsednik Srbije.

Prisutnima na Keju žrtava racije obratili su se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a posle jevrejskog i pravoslavnog pomena o zločinima su govorili vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej.

Novosadska racija je zločin koji su mađarski fašisti regenta Mikloša Hortija izvršili nad Srbima, Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih nacija u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata. Racija je sprovedena u Novom Sadu i okolnim mestima od 21. do 23. januara 1942. godine kada je na brutalan način je pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 2.000 nedužnih Novosađana.

Tanjug/Jaroslav Pap