Petrović: Moguće da Haradinaj bude izručen novom sudu u Hagu

Vesti 23. jan 201711:06 > 11:07
N1

Srbija neće odustati od gonjenja jednog od bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja, koga tereti za ratne zločine, sve dok ne bude izašao pred neki nadležni sud i odgovarao, poručio je rukovodilac Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović.

Petrović je za Radio Dojče Vele rekao da ne isključuje mogućnost da Haradinaj iz Francuske, gde je uhapšen, bude predat novom sudu u Hagu, navodeći da sa tamošnjim specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimenom srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima dobru saradnju.

„Mi bismo u tom slučaju nastavili saradnju sa tim sudom i njemu pripomogli da Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret. Ukoliko, ipak, bude isporučen Srbiji mi ćemo mu suditi i omugućiti mu da ostvari svoju odbranu u punoj meri. Nećemo mu na teret stavljati ništa više od onoga za šta imamo dokaze. Imaće u svakom slučaju pošteno i fer suđenje“, rekao je Petrović.

On ističe da je slučaj Haradinaj čisto pravni slučaj koji je neopterećen bilo kakvom političkom konotacijom.

Petrović nije mogao da iznese detalje zahteva za izručenje, jer su svedoci proglašeni posebno osjetljivim.

„A mogla bi da dođe u pitanje i bezbednost samih oštećenih i svedoka koji će se pojaviti u ovom postupku“, rekao je Petrović.

Kaže da su prikupljeni solidni dokazi iako „tužilac i istražni organi imaju problem da dođu na lice mesta izvršenja zločina, jer je reč o Kosovu, gde je ograničen pristup pravosudnim organima Srbije“.