Proglašeni šampioni društvene odgovornosti i filantropije

Vesti 21. jan 201718:46 > 18:50
N1

Deseti jubilarni put, Trag fondacija dodelila je Virtus nagrade za filantropiju kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su tokom 2016. godine promovisali društveno odgovorno poslovanje i podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa.

Nagrade su dobitnicima uručili ministarka Ana Brnabić, ambasador SAD-a Kajl Skat i zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

Uz „Srce“ Ekatarine Velike proglašeni su šampioni društvene odgovornosti i najveći filantropi, koji su plemenitošću činili društvo boljim u 2016. godini. Aktuelne ekonomske okolnosti u Srbiji – kažu iz Trag Fondacije, nisu uticale da davanja za opšte dobro budu manja.

„Godinu za nama su obeležila značajna davanja u različitim oblastima i posebno smo ponosni na to da je trend davanja za opšte dobro iz godine u godinu i dalje u porastu, uprkos ekonomskim pokazateljima. Ono što možemo da notiramo već sada je da su kompanije i dalje najznačajnij darodavci, ali i da se građani iz godine u godinu sve više uključuju u različite akcije, svesni doprinosa koji ne mora biti isključivo materijalni“, navodi izvršna direktorka Trag Fondacije Biljana Dakić Đorđević.

Najviše su izdvajale komapnije – tako je glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou dobio „Hemofarm“, a za doprinos lokalnoj zajednici – KPMG. Nagrada za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora dodeljena je Telekomu Srbija.

A dobrotvor iz Novog Pazara, Hido Muratović, koji je u proteklih 30 godina izgradio isto toliko kuća od temelja do krova i koji pomaže porodicama sa mnogo dece i starima na Goliji i Pešteru – VIRTUS je pobednik kao pojedinac.

Tanjug/Zoran Žestić

I iz Vlade stiže obećanje za jaču podršku humanitarnim i filantropskim akcijama.

„Ako postoji jedna stvar koja je srž, sama suština svakog modernog i uspešnog i bogatog društva, a ne mislim u smislu finansija i ekonomija, nego bogatog u smislu inovacija i napretka i ljubavi prema bližnjima i poštovanja, to je onda ta svest o društvenoj odgovornosti i filantropiji i čini mi se da što budemo toga imali više da ćemo i mi kao društvo biti uspešniji“, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

U trenutku kada je nejednakost između bogatih i siromašnih sve veća, nastojanje da se filantropijom globana slika makar malo promeni je vredost koja je zajednička i za Srbiju i za EU.

„Uočavamo da strahovito raste jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju apsolutno ništa i da bi se društvo održalo, upravo se na tome mora raditi da bogati daju i pomognu siromašnima. Na tome dosta radi i sama Evropska unija“, rekao je zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

A u znak humanosti, ministarka Brnabić i ambasador Skat potpisali su donorsku karticu, jer – poručuju – potpis ne iziskuje nikakav napor, a daje veliku nadu za one koji se nalaze u životno – bezizlaznoj situaciji.“