Zastareo postupak za curenje podataka iz Agencije

Vesti 12. jan 201718:41 > 19:14
N1

Ako ste se 2008. prijavili za besplatne akcije, vaši podaci su kompromitovani 2014. Tada je na sajtu Agencije za privatizaciju, posle hakerskog napada, baza ličnih podataka pet miliona i 200.000 građana postala dostupna bukvalno svakom. Pokrenut je prekršajni postupak protiv Agencije, a postupak je trajao do pre nekoliko dana kada je zastario.

Nikom ništa – to je epilog, po obimu, najvećeg kompromitovanja ličnih podataka u Srbiji. Otkad su imena i prezimena i matični brojevi bezmalo svih punoletnih građana Srbije, preko sajta Agencije za privatizaciju, postali su dostupni na internetu, prošle su dve godine.

Skoro isto toliko traje i sudski postupak protiv Agencije, ali se pred Prekršajnim sudom optuženi direktor Agencije i njegov pomoćnik nisu pojavili nijednom. U januaru 2016. Agencija za privatizaciju prestala je da postoji, a od pre nekoliko dana ne postoji ni sudski postupak pokrenut na zahtev Poverenika, jer je u međuvremenu zastareo.

„Ako nastavimo tako, ako čak ni tako flagrantni događaji, događaji tih dimenzija nisu podobni da izvedu neku oštriju reakciju države, onda se stavrno postavlja pitanje kako očekujemo napredak u toj oblasti. Ja sam i prorokovao da će to tako da se završi jer se, nažalost, u većini slučajeva to tako i završava, ali nisam nimalo sreten, naravno, što se ispostavilo da sam bio dobar prorok“, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Tužna slika i prilika našeg sistema odgovornosti za kršenja prava građana. I ne samo tužna, dodaju u Share fondaciji, već i opasna. Fajl s ličnim podacima „težak“ 1,2 gigabajta bio je dostupan svima na internetu, dovoljno dugo da je bilo ko mogao da ih preuzme i zloupotrebi.

„On je bio dostupan 10 meseci, tako da mi u današnje doba informacione tehnologije ne možemo ni da pretpostavimo koliki broj ljudi je preuzeo takav fajl. Šta je s njim danas, postoje samo indicije da se on zapravo prodaje na crnom tržištu za određenu svotu novca, jer ovakav dokument svakako ima vrednost“, objašnjava Danilo Krivokapić iz Share fondacije.

Njegovu „vrednost“ prepoznaju pre svega oni koji se lažno predstavljaju na internetu. Nema sankcije za one koji su im tako nešto omogućili. Tako je najmasovniji prodor u privatnost građana Srbije još od začetka tog prava Ustavom iz 1888. godine, završio zastarom.