Migrantima srušen kamp, deo poslat u stari free shop

Vesti 11. jan 201719:01 > 19:15
N1

Za izbeglice koje su do juče kod prelaza Kelebija spavale u šatorima, na otvorenom, država je pronašla rešenje. Divlji kamp u kom su boravili oni koji nemaju regulisan status jednostavno je srušen, a onima koji prelaz čekaju po redovnoj proceduri omogućen je ulaz u napušteni free shop, u kom nije ništa toplije.

„U redu, imamo ćebad, ali je jako hladno. Trudimo se da zapalimo vatru, ložimo drva, ali to nije dovoljno, znamo da nije. Jeste bolje, ali ne znamo kako će ovi koji ostaju napolju“, kaže Mosef iz Sirije koji se smestio u objektu nekadašnjeg free šopa.

Napolju ostaju oni koji pokušavaju ilegalno da pređu granicu. Jedan takav prelazak onemogućila je policija, koja je u jednom kamionu nedaleko od kampa pronašla desetak izbeglica. Kad se jedna slična grupa vratila u kamp, zatekla je svoje šatore srušene, a stvari razbacane.

„Odnose se prema nama kao prema životinjama, ne kao prema ljudima“, kaže Banih iz Avganistana i dodaje da ne zna gde će spavati večeras.

Mađarski volonteri koji im dele hranu ne prave razliku, pa porcije dobijaju i jedni i drugi. Osim njih, izbeglice na Kelebiji posećuju još jedino lekari. Odmah po njihovom dolasku, jedan dečak pokazao je sobu u kojoj je smeštena njegova porodica. Njegovom ocu je loše, a analiza je pokazala da ima povišen nivo šećera u krvi.

Ostali imaju, kažu lekari, očekivane tegobe.

„Vidimo često simptome kao što su kašalj, kijavica, visoka temperatura. U nekim ekstremnijim slučajevima, ponekad viđamo i promrzline – prstiju šaka, prstiju stopala“, objašnjava Arsenije Kojadinović iz organizacije Lekari sveta.

Jedina sigurna zaštita od smrzavanja nalazi se nekoliko kilometara nazad, u subotičkom prihvatnom centru.

„Komesarijat je ponudio, to je otvoreno, da svi ljudi koji žele da uđu u prihvatni centar, mogu da uđu, tako što će se registrovati i ući u sistem. Ako žele da idu u Mađarsku, uspisaće se u spisak i čekati svoj red“, kaže Nikola Popov iz Komesarijata za izbeglice.

Međutim, u ovom kampu već se nalazi blizu 200 ljudi, duplo više od maksimalno predviđenog broja. U Komesarijatu i pored toga kažu, ponuda još stoji.