Vulin ide u Banjaluku na proslavu Dana RS

Vesti 08. jan 201713:33 > 13:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, potvrdio je danas da će predstavljati Vladu Srbije i u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske. On je dodao da će sutra u Banjaluci biti još predstavnika Vlade Srbije.

„To je važan dan kada su građani RS uspostavili temelje svog postojanja i obezbedili institucionalni prostor u okviru Dejtonskog sporazuma da se život tamošnjih Srba nesmetano sprovodi, čuva i da postoje“, rekao je Vulin, prilikom posete Centru za smeštaj tražilaca azila u Krnjači.

Komentarišući inicijative za uspostavljanjem Hrvatske pravoslavne crkve, Vulin je rekao da su tome prethodila razbijanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, postavljanje tabe sa natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu. Dodaje da je ostalo da se formira i kvislinška, izmišljena tvorevina koja je postojala u vreme Nezavisne Države Hrvatske.

Prema njegovim rečima, strašno je i zabrinjavajuće da se to dešava na veliki hrišćanski praznik, a tamošnja država „ćuti“ i nema njene zvanične reakcije, što je poruka Srbima da za njih nema mesta u Hrvatskoj osim u okviru nekakve Hrvatske pravoslavne crkve koja je već jednom „blagosiljala pokolje i pokrštavanje Srba“.

Vulin je rekao da se plaši za položaj Srba u Hrvatskoj, za položaj antifašista u Hrvatskoj i svih onih koji će podići glas protiv ovakvih provokacija.

„Srbi imaju pravo na svoju Crkvu, da ih niko ne proteruje, imaju pravo da se kvislinške organizacije osuđuju, da budu zaštićeni a ta zaštita uporno izostaje“, rekao je Vulin.