Patrijarh Irinej služio božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi

Vesti 07. jan 201710:56 > 13:09
Tanjug/Zoran Žestić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej služio je danas Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Dečji crkveni hor pevao je na liturgiji Božićni tropar o rođenju Hristovom.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministarka pravde Nela Kuburović, nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa suprugom, princ Aleksandar Karađordjević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Sve prisutne tokom liturgije blagosiljao je patrijarh.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici verskih zajednica u Srbiji, među kojima i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Tanjug/Zoran Žestić

Božićnu poslanicu patrijarha Irineja pročitao je njegov vikar, episkop Arsenije.

Patrijarh Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici sve pravoslavne vernike u Srbiji, u dijaspori i na Kosovu i Metohiji da ostave svakodnevne brige, da žive u ljubavi i slozi i medjusobnoj bratskoj ljubavi – ljubavi Božića.

Patrijarh je naveo da „Bog postaje čovek da bi se ljudi u njemu obožili“. On je pozvao vernike da se mole Gospodu da ugasi neprijateljstva među narodima.

Tanjug/Zoran Žestić

Deo poslanice posvećen je i molitvama za Kosovo i Metohiju, koje je patrijarh nazvao „duhovnom i nacionalnom kolevkom“.

„Dok je Srba biće i Kosova. Kosovo je duša Srbinova. Zato će Kosovo biti i ostati naša zemlja, jer je Kosovo naša Golgota i naš Jerusalim“, naveo je patrijarh.

Liturgija je završena pričešćem.

Tanjug/Zoran Žestić

Radio-televizija Srbije javila je i da je danas, prvi put od 1999. godine, služena Božićna liturgija u hramu Hrista Spasitelja u Prištini. Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i dvadesetak vernika.

Detalje ima reporterka N1 Neda Kurjački: