Advokati nastavljaju protest i ne menjaju zahteve

Vesti 22. dec 201417:29 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je danas da se nastavi protest advokata sa obustavom rada u celoj Srbiji sa neizmenjenim zahtevima - za izmenu Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je da je Skupština AKS glasanjem odlučila da se protest nastavi u neizmenjenom obliku i sa neizmenjenim zahtevima, ali i da se nastave pregovori sa Ministarstvom pravde oko rešavanja zahteva advokature.

 Pregovori se nastavljaju sutra u Ministarstvu pravde, dodao je Đorđević i napomenuo da je Skupština AKS dala određene smernice stručnom timu AKS za pregovaranje.

Sednica Skupštine AKS održava se u hotelu „M“ u Beogradu, ali je prema odluci rukovodstva komore zatvorena za javnost.

Tokom rasprave čuo se predlog da se ublaži obustava rada u odnosu na pritvorske predmete za lica koja su već u pritvoru, jer je zabranom rada u tim postupcima komora povredila kodeks ponašanja, jer ih onemogućava da štite prava svojih klijenata koji su u pritvoru.

Odgovor koji je na to istican je da je samo sud pozvan da odlučuje o pritvoru, te da taj razlog ne stoji, kao i da kodeks obavezuje advokate da štite zakonitost.

Advokati su na poslednjoj Skupštini održanoj 13. septembra doneli odluku da četiri dana kasnije otpočnu protest sa obustavom rada do ispunjenja istih zahteva.

Pregovori o zahtevima advokata – da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i reguliše paušalno oporezivanje, sa Ministarstvom pravde vođeni su u više navrata, ali nisu doveli do obustave štrajka. Poslednji koji su prekinuti u subotu, trebalo bi da se nastave sutra.