EU donira dodatnih 166,4 miliona evra Srbiji

Vesti 05. jan. 201714:41 > 14:44
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropska unija je odlučila da dodeli dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU i ta bespovratna pomoć moći će da se iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Taj novac će biti iskorišćen za podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima, podršku lokalnom razvoju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, finansiranje učešća Srbije u programima EU, razvoj zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenje standarda EU i pristupnim pregovorima.

Pomoć je namenjena i akcionim planovima Srbije u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, unapređenju upravljanja granicama i kontrole migracija, kao i suzbijanju prekograničnog kriminala.

„Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije“, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je izjavio da nova podrška Srbiji pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu njene evropske budućnosti.

„Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima“, kazao je Devenport.