Heroji Niša: Majstor Zoki i komšije u dobrotvornim akcijama

Vesti 03. jan. 201717:51 > 18:04
Podeli:
Izvor: N1

Za nišliju Zorana Petrovića već godinama je rezevisano mesto na svim novogodišnjim listama heroja. On je stolar koji besplatno pravi i poklanja nameštaj svima kojima je potreban, ali je okupio i svoje komšije koje sada u udruženju "Med kolonija" organizuju brojne humanitarne akcije.

Stara Železnička kolonija jedno je od najstarijih niških naselja, a poznato je po majstor Zokiju, koji je već godinama jedan od najvećih niških dobrotvora. U brojne akcije koje pokreće, uključen je ceo komšiluk.

„Ja ne znam da smo naišli nekada da neko kaže: Ma daj, nemoj… Uvek, Zoki, možemo ovo da vam pomognemo.. ko koliko može. Mi i ne tražimo“, kaže Zoran Pejčić, stolar.

Tako redovno nose pomoć u Sigurnu kuću ili brojnim školama, vrtićima. Majstor Zoki besplatno pravi nameštaj, besplatno rade sve majstorske radove i smišljaju nove načine kako da dođu do novca i daju ga onom kome je potreban.

„99 odsto postajemo prijatelji. Ti ljudi nam se uvek jave i pitaju da li i oni mogu nešto da pomognu“, kaže on.

Tako se krug humanista u naselju širi.

U naselju nema bacanja garderobe, prenosi se dalje među komšijama, a za svako novorođeno dete sade drvo.

Majstor Zoran i komšije ove godine nisu delili paketiće. Odlučili su da, umesto toga, prikupe novac i daju ga za lečenje trogodišnjeg dečaka Stefana Miladinovića, koji je oboleo od retkog malignog tumora mekih tkiva i neophodno je lečenje u inostranstvu.