Saslušanje o odavanju službenih tajni je – službena tajna

Vesti 02. jan 201718:23 > 19:07
Aj Jazira

Dvojici optuženih za odavanje službene tajne time što su u medijima govorili o akciji srpske policije u Potočarima kada je napadnut premijer Aleksandar Vučić, Sud je posle saslušanja u Višem Javnom Tužilaštvu odredio pritvor do 30 dana dok se ne saslušaju svedoci.

Milan Dumanović je kao policajac snimao komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015, kada je napadnut premijer Aleksandar Vučić. Dumanović tvrdi – to je radio krišom, dok kod sebe nije imao ni službenu legitimaciju, ni oružje – u stranoj zemlji, po naređenju svojih pretpostavljenih iz MUP-a Srbije.

Na snimku ga je prepoznao njegov kolega iz Ođeljenja za opservaciju i dokumentovanje Mladen Trbović. Obojica su o tome, u oktobru, kao članovi Sindikata policije Sloga progovorili za medije. Uoči dočeka Nove godine policija je ušla u njihove domove i odatle ih odvela u pritvor.

„M.T. i M.D. su uhapšeni po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne“, navodi MUP.

Neposredno pre privođenja, Dumanović je u policiji dobio otkaz, a Trbović je prebačen na niže radno mesto. Pre toga su podneli krivične prijave protiv rukovodilaca MUP-a koji su, kako tvrde, bez zvanične dokumentacije naređivali tajno praćenje na teritoriji strane države.

„Ta krivična prijava je naravno odbačena kao što su odbačene sve krivične krijave protiv onih na visokim položajima u MUP-u, nakon toga su uhapšeni, što je klasičan revanšizam. Privedeni su za delo koje ne postoji, ne postoji službena tajna, zato što njih dvojica nisu dobila nikakav papir na kom piše da su bili na službenom zadatku i da su odali bilo kakvu službenu tajnu“, kaže Željko Veselinović, iz Udruženih sindikata Srbije.

„Saslušavanje službena tajna“

Ipak tajnom je Tužilaštvo proglasilo saslušanje optuženih.

„Kao branilac Dumanovića i Trbojevića nemam pravo da komentarišem današnje saslušanje, jer je Više javno tužilaštvo celo saslušanje označilo službenom tajnom zbog, kako je rečeno, interesa nacionalne bezbednosti“, kaže advokat optuženih  Vladimir Todorić.

Zbog pritužbe Sindikata policije Sloga na okolnosti privodjenja i policijsko zadrzavanje njihovih kolega Postupak kontrole, prvi u ovoj godini, pokrenuo je i Zaštitnik građana.

„Stručna služba Zaštitnika građana obavila je razgovor sa dvojicom zadržanih u pritvoru i od nadležnih organa preuzela svu dokumentaciju o dosadašnjem postupanju u njihovom slučaju. Nakon što razmotri sve činjenice i okolnosti zaštitnik građana Saša Janković će utvrditi da li je bilo kršenja njihovih prava i ako to bude slučaj uputiti odgovarajuće preporuke. Sobzirom na interesovanje javnosti ishod tog postupka biće objavljen“, kaže zaštitnik građana Saša Janković.

A optuženi Milan Dumanović i Mladen Trbović u javnosti se sigurno neće pojavljivati u narednih 30 dana, koliko im je sudija posle saslušanja u Tužilaštvu odredio pritvor.