Novu godinu u Srbiji dočekuje oko 7.000 izbeglica

Vesti 31. dec. 201616:24 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Van svog doma Novu godinu u Srbiji dočekaće oko 7.000 izbeglica. Njih oko hiljadu i po na otvorenom, po parkovima i napuštenim zgradama. Najviše ih je u Beogradu, i sa njima smo razgovarali o tome šta su njihove novogodišnje želje.

Nova godina, stara želja. Spisak ima jednu stavku – otvorite granice. Na prazničnoj trpezi – halua. Objašnjavaju da je to slatkiš za siromašne.

Poslednje ulepšavanje za novogodišnju noć je u toku. Ipak, proslava im ovde nije ni na kraj pameti. Recept za doček 2017. je spontanost.

“Imamo muziku iz naših krajeva na telefonima. Povezaćemo ih sa zvučnicima i malo proslaviti. Verovatno ćemo prošetati do centra da vidimo kako izgleda doček na otovorenom”, kaže Muhamed iz Avganistana.

Baš kako su započeli poslednje jutro u 2016. Na vazduhu se luftiraju, ali i tuširaju. Jer, baš pod nebom se mesecima nalazi njihovo kupatilo. Jedini spas od bakterija u kojima su tvrde ogrezli magacini gde spavaju.

“Kažu – mi smo svi Ujedinjene nacije. Od toga nema ništa! Jer, naš život umire. Mi i nismo više živi, mi smo samo skulpture u obliku čoveka. Nadležni nas ne ubrajaju u ljude, već u životinje”, kaže Ibrahim iz Avganistana.

U Srbiju su stigli mahom iz Avganistana i Pakistana, preko Bugarske. Žele legalno u Francusku, jer tamo će veruju dobiti obrazovanje i mir.

Novu godinu će u parkovima i napuštenim magacinima glavnog grada dočekati čak 1.500 izbeglica.

U kampovima širom Srbije ih je 5.100. Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije kaže za N1 da će migrantima u kampovima omogućiti da Novu godinu dočekaju kako žele.

“Kada kažemo u skladu sa njihovim običajima i tradicijom to znači da će večeras moći da slave da kažemo na normalan način, neki miran i pristojan, dokle budu želeli. A od sutra se vraćamo starim pravilima ponašanja u centrima”, objašnjava on.

Mišković podseća da su se prethodnih dana potrudili da najmlađim izbeglicama dočaraju prazničnu atmosferu.

“Mi smo se prethodnih dana fokusirali na najmlađe migrante, pa smo im delili paketiće, organizovali priredbe. Podsetiću i pomenuću da je Ministarstvo kulture u saradnji sa ansamblom ‘Kolo’ organizovalo priredbu prekjuće u Krnjači, da će danas SOS Dečja sela podeliti paketiće u prihvatno-tranzitnom centru Andaševci”, kaže on-

Pod šatorima će 2017.dočekati 100 migranata koji kampuju na granici sa Mađarskom.