Nagrada "Verica Barać" akademiku Dušanu Teodoroviću

Vesti 16. dec 201614:53 > 19:50
N1

Nagradu "Verica Barać" za lični doprinos borbi protiv korupcije, Savet za borbu korpucije, koji je osnovala Vlada Republike Srbije, ove godine dodelio je akademiku, redovnom članu SANU prof. dr Dušanu Teodoroviću.

„Proces stvaranja institucija i pravila jedne uređene države sa vladavinom zakona“.

Ovako je borbu protiv korupcije definisala Verica Barać, koja se, uz pretnje i pritiske, do smrti suprotstavljala najmoćnijima i njihovim zloupotrebama. Nagrada koja nosi njeno ime ove godine otišla je u ruke akademika Dušana Teodorovića, koji je smatra moralnom obavezom do kraja života.

„Naše društvo ide ka ideji jedna država – jedan vođa i ide ka prostorima neslobode. U tom smislu mislim da građani kojima je stalo do države kakvu je sanjala Verica Barać moraju da se bore poštenim radom, političkim angažovanjem, pristojnim ponašanjem i ličnim primerima“, rekao je akademik Dušan Teodorović.

Teodorović je pokazao odvažnost u borbi protiv degradacije visokoobrazovnog sistema, navodi se u obrazloženju žirija.

„Profesor Teodorović se žestoko, javno, kritički osvrnuo na davanje lažnih ocena, deljenje lažnih diploma, akademskih zvanja, legalizaciju plagijata, lažno autorstvo i krivotvorenje rezultata istraživanja.Ti prevaranti jurišaju i ulaze u najznačajnije društvene i državne institucije. Oni ih uz pomoć i uz podršku moćnika i vlasti osvajaju“, saopštio je žiri.

„I dobro je da je odvažni pojedinac progovorio, jer SANU ćuti već više decenija. I zato smatramo da je to izuzetan doprinos pojedinca borbi protiv korupcije“, smatra potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

Gde je Srbija 2016. godine, pita se dobitnik nagrade, dok iz Saveta poručuju da pretnji i dalje ima, da formiranje tog tela nikome nije donelo sreću, kao i da je posle svega nekoliko sastanaka za 15 godina Vlada umesto saradnje poslala drugačije poruke:

„Gde nam je rečeno da smo babe narikače, da smo nestručni, da smo amateri“, rekao je Milićević.

Nagradu je 2011. dobio Poverenik Rodoljub Sabić, 2012. prof. Zagorka Golubović i Vladimir Radomirovic iz Pištaljke. 2013. nagrada je otišla u ruke novinarki Danici Vučinić, 2014. emisiji Talasanje Radio Beograda. 2015. godine dobitnik nagrade bio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks.